Trupele ruse încearcă acțiuni ofensive în estul Ucrainei și bombardează toată linia frontului

  • 09 Decembrie 2022 19:50
Trupele ruse încearcă acțiuni ofensive în estul Ucrainei și bombardează toată linia frontului

Trupele ruse înaintează limitat în apropierea orașului Bahmut din provincia ucraineană Donețk, dar armata ucraineană are în continuare controlul asupra orașului, potrivit ultimului raport militar al Kievului, transmite Agerpres.

Fotografiile cu tranșee pline de noroi, păduri devastate și corpuri pe câmpul de luptă stârnesc comparații cu Primul Război Mondial, transmite Agerpres.

Lupte grele au loc și în apropierea orașului Avdiivka, tot în Donețk, în timp ce trupele ruse încearcă de asemenea să avanseze în aceeași regiune lângă orașul Liman care a fost recucerit de trupele ucrainene în noiembrie, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, potrivit Reuters.

După ce s-au repliat din mare parte din provincia nordică Harkov în urma unei contraofensive ucrainene și de pe malul de vest al fluviului Nipru în regiunea sudică Herson, trupele ruse s-au regrupat acum în provinciile estice Donețk și Lugansk și în ce mai controlează din Harkov, consolidând linia frontului în timp ce continuă să încerce acțiuni ofensive.

Acestea sunt concentrate în prezent asupra orașului Bahmut și în avangarda trupelor ruse acolo se află mercenarii grupării Wagner, potrivit analiștilor ucraineni. Unul dintre aceștia, Olexandr Solonko, ce activează într-o unitate de recunoaștere aeriană a armatei ucrainene, spune că rușii au superioritate numerică și ''folosesc acolo multe resurse în soldați, artilerie și avioane de luptă''.

Rușii au ''mult mai multă muniție'' decât armata ucraineană, remarcă Olexandr Solonko, insistând că trupele ucrainene au nevoie atât de cantități suplimentare de muniții, cât și de sisteme antiaeriene.

''Avem de asemenea nevoie de creșterea cantității și calității dronelor, care sunt indispensabile pentru operațiunile de recunoaștere și direcționare a forței de foc pentru sprijinirea infanteriei noastre, mai ales noaptea'', explică analistul ucrainean.

Raportul de vineri al Ministerului britanic al Apărării consemnează, potrivit agenției DPA, că armata rusă a reluat după o pauză atacurile cu drone iraniene asupra infrastructurilor ucrainene și este posibil să fi primit din Iran un nou lot de drone, după ce l-a epuizat pe precedentul. Serviciile de informații ucrainene au anunțat mai devreme săptămâna aceasta doborârea a 17 drone, printre care 14 drone iraniene 14 Shahed-136.

Potrivit oficialilor ucraineni, trupele ruse bombardează întreaga linie a frontului în Donețk, iar pe ansamblu operațiunile militare ruse par să ilustreze diminuarea ambițiilor președintelui rus Vladimir Putin, care, după succesiunea de eșecuri militare în invazia pornită asupra Ucrainei în februarie, ar urmări acum doar să-și securizeze controlul asupra porțiunii de teritoriu ucrainean pe care o revendică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău