Trupele ruse evacuează cadavrele civililor din Mariupol în camioane cu inscripția ''ajutor umanitar'' (funcționar ucrainean)

  • 03 Mai 2022 10:00
Trupele ruse evacuează cadavrele civililor din Mariupol în camioane cu inscripția ''ajutor umanitar'' (funcționar ucrainean)

Forțele ruse utilizează camioanele cu care aduc "ajutoare umanitare" în Mariupol, port strategic la Marea Azov - pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepția combinatului Azovstal, ultima redută de rezistență a combatanților ucraineni - pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor orașului, decedați în cea mai mare parte în urma bombardamentelor și asediului rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, citat de agenția ucraineană de presă LB.ua.

"Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripția de ''ajutor umanitar'. Aceleași camioane care aduc 'pomenile umanitare' la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morților", afirmă consilierul Andriușcenko pe contul său Telegram, în care mai susține că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în fața acesteia și corpurile sunt direct încărcate și transportate ca oricare altă marfă.

Potrivit informațiilor preliminare, cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harțîzsk, afirmă același consilier, adăugând că această informație este în prezent verificată de către autoritățile ucrainene.

"Nu este vorba de cazuri izolate, ci de transporturi în masă și un mecanism bine rodat. O teribilă 'optimizare' logistică. Hrană în schimbul trupurilor, aceasta este adevărata față a Rusiei" de astăzi, afirmă Petro Andriușcenko, referindu-se la faptul că - potrivit unor informații - unii locuitori care au supraviețuit în Mariupol au fost forțați să adune cadavre de prin curți pentru a beneficia de hrană.

Conform Consiliului municipal din Mariupol, în două luni de bombardamente și asediu din partea trupelor ruse, au decedat de două ori mai mulți locuitori ai orașului decât în doi ani de ocupație nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează Lb.ua.

Trupele ruse încearcă să preia controlul Mariupolului, cu 440.000 de locuitori înainte de invazie, distrus aproape în totalitate de la începutul ofensivei la 24 februarie, în condițiile în care, prin cucerirea orașului-port ucrainean, Rusia și-ar asigura astfel un coridor terestru între Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) și Donbas, estul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău