Trupe americane se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, unde cresc temerile legate de regionalizare a războiului dintre Israel și Hamas

  • 13 Aprilie 17:20
Trupe americane se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, unde cresc temerile legate de regionalizare a războiului dintre Israel și Hamas

Trupe americane se îndreaptă sâmbătă spre Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor legate de un atac iranian împotriva Israelului, la mai bine de șase luni de la începutul războiului împotriva Hamas în Fâșia Gaza, transmite Le Figaro.

„Trimitem mijloace suplimentare în regiune pentru a sprijini eforturile regionale de descurajare și pentru a spori protecția forțelor americane”, a declarat vineri seara la Washington un oficial al Departamentului american al Apărării, scrie G4Media.

În timp ce mediatorii – Qatar, Egipt și Statele Unite – așteaptă răspunsuri din partea Israelului și a mișcării islamiste palestiniene Hamas la ultima lor propunere de armistițiu, temerile legate de o regionalizare a conflictului nu fac decât să crească.

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că se așteaptă ca Iranul să acționeze „în curând”, ca răspuns la o întrebare despre amenințările la adresa Israelului, acuzat de Republica Islamică că se află în spatele atacului împotriva consulatului său din Damasc la 1 aprilie.

În acest context, Joe Biden l-a trimis pe șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla, în Israel pentru discuții.

În același timp, mai multe țări, printre care Franța, Germania și Statele Unite, și-au reiterat apelurile către cetățenii lor de a nu călători în Iran.

Teheranul a promis să riposteze la lovitura atribuită Israelului împotriva consulatului iranian din Damasc, care, potrivit unui ONG, a ucis 16 persoane, printre care doi generali ai Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului.

De atunci, Israelul este în stare de alertă maximă.

Operațiuni în centru

După ce și-a retras trupele din Khan Yunis (sud), armata israeliană a anunțat sâmbătă că își continuă operațiunile împotriva militanților Hamas în centrul acestei fâșii înguste de pământ locuite de aproape 2,4 milioane de persoane.

În Deir al-Balah (centru), o înregistrare video a AFP arată munți de ruine, inclusiv rămășițele unei moschei. Armata „a cerut ca întreaga zonă să fie evacuată” înainte ca aceasta să fie „distrusă în câteva minute”, a declarat pentru AFP Abdullah Baraka, un martor. „Nu mai era nimic în moschee, absolut nimic. Nimeni nu se ascundea acolo. Noi doar ne rugam acolo”, a adăugat el.

La rândul său, armata israeliană a declarat sâmbătă că a lovit peste „treizeci de ținte” în Fâșia Gaza în cursul zilei precedente.

Sirenele de avertizare au sunat vineri în orașul israelian Sderot, a mai spus IDF, adăugând că a interceptat rachete lansate de pe teritoriul palestinian. Vineri, organizația libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat că a tras „zeci de rachete” asupra pozițiilor israeliene, ca răspuns, potrivit acesteia, la atacurile israeliene din sudul Libanului.

Sâmbătă, armata israeliană a declarat că a lovit „un mare complex militar” aparținând Hezbollah în sudul Libanului.

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie, când comandouri ale mișcării islamiste palestiniene Hamas s-au infiltrat din Fâșia Gaza și au comis un atac în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Mai mult de 250 de persoane au fost răpite și 129 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 34 au murit.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” Hamas – pe care o consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană – și a lansat o vastă operațiune militară care s-a soldat cu 33.634 de morți, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății condus Hamas.

Pe lângă victimele umane și distrugeri, războiul a provocat un dezastru umanitar în întreaga Fâșie Gaza. Strict controlat de Israel, ajutorul umanitar ajunge foarte greu în teritoriul unde Hamas a preluat puterea în 2007.

În ultimele zile, autoritățile israeliene au raportat că un număr record de camioane cu ajutoare a fost autorizat să intre în Fâșia Gaza.

Vineri, armata israeliană a anunțat că s-a deschis un nou punct de trecere în nordul țării. Potrivit presei locale, acesta se află în apropierea orașului israelian Zikim, nu departe de Erez, un punct de trecere care este în prezent închis.

De luni de zile, organizațiile umanitare și cancelariile străine, inclusiv Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au cerut insistent țării să deschidă rute directe de aprovizionare în nordul Fâșiei Gaza, unde criza umanitară este cea mai acută.

„Cu toate acestea, Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), a scris pe X: „Creșterea ajutorului nu este încă tangibilă”.

„Ajutoarele trebuie să poată ajunge la toți cei care au nevoie în deplină siguranță”, a adăugat el, făcând apel la Israel să „ridice” restricțiile impuse personalului agenției sale pentru a le permite accesul în nordul Gaza.

Papa Francisc și-a exprimat „marea” suferință din cauza războiului dintre Israel și Hamas, într-un mesaj transmis vineri cu ocazia sfârșitului Ramadanului. „Sufăr enorm din cauza conflictului din Palestina și Israel”, a scris papa, în vârstă de 87 de ani, într-un mesaj trimis postului de televiziune Al Arabiya și făcut public de Vatican.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
7
Mon
7
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău