Trump impune UE taxe vamale în sumă de 7,5 miliarde dolari (EFE)

  • 18 Octombrie 2019 09:22
Trump impune UE taxe vamale în sumă de 7,5 miliarde dolari (EFE)

Administrația președintelui american, Donald Trump, a impus taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din țările Uniunii Europene, care afectează, în principal, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

Conform Departamentului Reprezentantului pentru Comerț Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat în vigoare vineri, la ora locală 00:01 (4:01 GMT).

Taxarea exporturilor din UE a venit după decizia de la începutul lunii octombrie a Organizației Mondiale a Comerțului în favoarea SUA privind subvențiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington să aplice sancțiuni în sumă de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.

UE, la rândul său, așteaptă ca OMC să se pronunțe într-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing și a avertizat SUA că se vede obligată să vină cu contra măsuri similare.

Cele mai afectate patru țări sunt Spania, Franța, Germania și Marea Britanie, dar taxele vor afecta, în măsură mai mică, și restul economiilor de pe piața unică europeană, ceea ce a declanșat o etapă de tensiuni între SUA și blocul comunitar.

Conform OMC, cele patru țări cel mai afectate au oferit Airbus finanțare la o dobândă de referință mai mică decât cea de pe piață, ceea ce a permis companiei să dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente și mai avansate.

Lista produselor supuse unor taxe adiționale de import de 25% "ad valorem"' se concentrează pe produse din Spania (brânză proaspătă, măsline și ulei de măsline, printre altele), dar și Franța (vin, brânzeturi), Germania (cafea, biscuiți, napolitane), Marea Britanie (whisky, dulciuri) și Italia (brânzeturi), la care se adaugă cele provenite din peste 20 de țări comunitare.

În total, Guvernul spaniol a estimat la 841 milioane dolari impactul economic al majorării taxelor vamale, dar a precizat că sumele nu sunt ușor de calculat și pot varia pe parcursul zilelor, fiind complicat deoarece codurile vamale pe care SUA le aplică "nu sunt aceleași" precum cele din Spania și restul UE.

Trump a avertizat miercuri că Statele Unite "nu pot pierde" într-un ipotetic război comercial cu UE, așa cum, a spus el, a demonstrat în confruntarea cu China.

"(Cu China) s-a demonstrat că nu putem pierde un război al taxelor (...) În cazul Uniunii Europene câștigăm 7,5 miliarde. Iar Italia are un procent de plătit", a spus Trump într-o conferință de presă comună cu omologul său italian, Sergio Mattarella, la Casa albă.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău