Trump, dispus să fie audiat "sub jurământ" în ancheta rusă

  • 25 Ianuarie 2018 08:01
Trump, dispus să fie audiat

După ce a fost luni întregi când pro, când contra, Donald Trump a afirmat miercuri că este dispus să fie audiat "sub jurământ" de procurorul special Robert Mueller însărcinat cu ancheta rusă, care stă ca o sabie a lui Damocles deasupra președinției sale, scrie AFP.

"Sunt dispus să o fac (...) Chiar aș vrea să fac asta", a declarat președintele american în cursul unei discuții neașteptate cu jurnaliștii la Casa Albă, cu câteva ore înainte de a pleca în Elveția unde urmează să participe la Forumul economic mondial de al Davos.

"Aș face asta sub jurământ, categoric", a adăugat el, afirmând încă o dată că, după părerea sa, nu a fost" nicio înțelegere secretă".

Serviciile americane de informații au subliniat deja ingerința Rusiei în alegeri - în special sub forma pirateriei cibernetice sau difuzarea de informații false -, dar Robert Mueller anchetează asupra unei eventuale înțelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova.

Procurorul special, care a fost directorul FBI între 2001 și 2013, a pus recent sub acuzare mai mulți colaboratori apropiați ai lui Donald Trump, printre care generalul Michael Flynn, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. Acesta din urmă a pledat vinovat că a mințit FBI și a acceptat să coopereze cu justiția.

Dincolo de înțelegerea secretă cu Rusia, Robert Mueller încearcă, de asemenea, să stabilească dacă președintele american se face vinovat de obstrucționarea justiției.

Investigațiile se concentrează mai ales asupra condițiilor în care l-a demis în mai pe directorul FBI James Comey. Potrivit acestuia din urmă, care a fost audiat sub jurământ în Senat, președintele i-a cerut personal, cu prilejul unei discuții în Biroul Oval, să închidă ancheta asupra lui Michael Flynn.

La începutul lunii ianuarie, Donald Trump a afirmat că este "improbabil să existe chiar și o discuție" cu procurorul special.

Întrebat despre calendarul unei asemenea audieri, el a vorbit, în termeni vagi, despre o posibilă scadență "peste două sau trei săptămâni".

Consideră că procurorul special va fi "corect" cu el?

"Vom vedea (...) Sper", a adăugat președintele, după care a insistat asupra faptului că nu are nici să-și reproșeze. "Nu a fost nici cea mai mică înțelegere secretă. Nu a fost nici cea mai mică obstrucționare", a adăugat el.

Ministrul justiției al SUA, Jeff Sessions, a fost audiat săptămâna trecută timp de câteva ore de echipa procurorului special Robert Mueller. A fost prima audiere cunoscută a unui membru al cabinetului Trump în această anchetă, mai scrie AFP.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău