Trump, criticat dur în Franța și Marea Britanie, după ce a ironizat atentate și alte crime, justificând armele

  • 06 Mai 2018 12:21
Trump, criticat dur în Franța și Marea Britanie, după ce a ironizat atentate și alte crime, justificând armele

Președintele SUA, Donald Trump, și-a atras critici dure după ce, într-un discurs în care a justificat dreptul cetățenilor americani de a deține arme de foc, a ironizat producerea atentatelor în Franța și multiplicarea crimelor în capitala Marii Britanii.

Donald Trump a făcut controversatele afirmații într-un discurs rostit la Asociația Armelor de Foc (NRA). Liderul de la Casa Albă a oferit argumente în favoarea menținerii dreptului cetățenilor americani de a deține arme de foc, în pofida unei serii de atacuri armate soldate cu sute de morți în ultimii ani. Trump a motivat deținerea armelor de foc, comparând situația din SUA cu cele din Franța și Marea Britanie, menționează MEDIAFAX.

"Parisul, Franța, acolo există cele mai dure legi din lume privind deținerea de arme. Nu are nimeni arme în Paris, nimeni, și ne amintim cu toții că peste 130 de oameni (au fost uciși - n.red.), plus numeroși alții care au fost răniți în mod oribil. Ați observat că nu vorbește nimeni deloc despre asta? Au fost uciși de un grup mic de teroriști care aveau arme. Nu s-au grăbit, i-au omorât pe toți, unul câte unul. Bum! Vino aici. Bum! Vino aici. Bum!", a afirmat Trump, simulând împușcarea unor oameni.

"Dar dacă un singur angajat ori un singur patron ar fi avut o armă, dacă o singură persoană de acolo ar fi avut o armă, îndreptată în direcția opusă, teroriștii ar fi fugit ori ar fi fost împușcați", crede Trump, potrivit BBC.

De fapt, în atentatele comise la Paris în noiembrie 2015 teroriștii au deschis focul spre grupuri de oameni folosind arme semiautomate și s-au aruncat în aer.

În același discurs, Donald Trump a criticat numeroasele atacuri prin înjunghiere din Londra, afirmând că spitalele din capitala Marii Britanii sunt precum o "zonă de război".

Franța respinge vehement criticile lui Donald Trump și amintește că în SUA au loc masacre comise cu arme de foc

"Franța dezaprobă comentariile președintelui Trump despre atacurile produse pe 13 noiembrie 2015 la Paris și cere ca memoria victimelor să fie respectată. Franța este mândră că este o națiune în care achiziționarea și deținerea armelor de foc sunt reglementate strict. Statisticile privind armele de foc ne fac să nu punem sub semnul întrebării decizia Franței în acest domeniu. Cei care cred că aceasta este o aluzie la crimele în masă care îndoliază cu regularitate Statele Unite nu se înșeală neapărat", a comunicat Ministerul francez de Externe, citat de cotidianul Le Parisien.

François Hollande, care a fost președinte al Franței în momentul atentatelor din 2015, a denunțat "declarațiile rușinoase" și "trucurile obscene" ale lui Donald Trump.

La rândul său, Manuel Valls, care era prim-ministru al Franței în 2015, a afirmat despre Donald Trump: "Indecent și incompetent. Ce să spun mai mult?"

Un medic din Londra ironizează declarațiile președintelui SUA

Un cunoscut chirurg britanic, profesorul Karim Brohi, a declarat că este "ridicol" să se sugereze că înarmarea cetățenilor ar contracara atacurile prin înjunghiere din Londra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău