Trump anunță un al șaselea contract pentru livrarea a 100 milioane de doze de vaccin

  • 12 August 2020 08:58
Trump anunță un al șaselea contract pentru livrarea a 100 milioane de doze de vaccin

Președintele SUA Donald Trump a anunțat marți un contract de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarea a 100 milioane de doze de vaccin experimental al companiei americane de biotehnologie Moderna, al șaselea contract de acest gen după luna mai, relatează miercuri France Presse.


"În această seară am plăcerea să vă anunț că am ajuns la un acord cu Moderna pentru fabricarea și livrarea a 100 milioane de doze de vaccin contra coronavirusului. Guvernul federal va fi proprietarul acestor doze de vaccinuri, noi le cumpărăm", a declarat Donald Trump într-o conferință de presă la Casa Albă.

Moderna, partener al Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA, conduce unul dintre cele trei proiecte occidentale care au început faza finală de teste clinice pe mii și, în cele din urmă, 30.000 de voluntari în iulie, împreună cu alianțele Oxford/AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. Rezultatele preliminare ale primei faze, pe un mic număr de persoane, au arătat că vaccinul său a generat un răspuns imunitar.

Cel mai devreme ar trebui să se știe până la sfârșitul anului dacă vaccinul Moderna/NIH este sigur eficient, potrivit doctorului Anthony Fauci, directorul institutului ce gestionează studiul clinic, dar Donald Trump a declarat că speră în obținerea de rezultate înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Investițiile publice americane sunt de 2,48 miliarde de dolari în Moderna, o companie de biotehnologie fondată cu mai puțin de un deceniu în urmă și care nu a creat un vaccin până în prezent.

Nicio altă companie sau grup farmaceutic nu a primit atâția bani din partea Washingtonului în cursa pentru vaccinuri.

Acordul cu Moderna include de asemenea o opțiune pentru 400 milioane de doze suplimentare, potrivit unor comunicate ale companiei și Departamentului de Sănătate.

"Suntem pregătiți să producem rapid 100 milioane de doze de îndată ce vaccinul va fi aprobat și până la 500 de milioane la scurt timp după aceea, vom avea 600 milioane de doze", a mai spus Donald Trump, citând cifre sensibil diferite.

Cheltuielile administrației Trump reprezintă cel puțin 10,9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea și producția de vaccinuri. Guvernul a cumpărat anterior 100 milioane de doze de la fiecare dintre următoarele companii: Johnson și Johnson, Novavax, Pfizer și Sanofi, și 300 milioane de doze AstraZeneca, adică un total de 800 milioane de doze până în prezent.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău