Trimis în judecată, după ce ar fi sustras peste 200.000 de lei de pe cardurile bancare ale persoanelor care publicau anunțuri de vânzare pe internet

  • 16 Noiembrie 2021 15:04
Trimis în judecată, după ce ar fi sustras peste 200.000 de lei de pe cardurile bancare ale persoanelor care publicau anunțuri de vânzare pe internet

Un tânăr cu vârsta de 22 de ani, domiciliat în orașul Soroca, a fost reținut pentru sustragerea pe ascuns a banilor persoanelor care propuneau spre vânzare diferite bunuri, după ce obținea de la acestea datele de accesare a conturilor lor bancare pe internet sau prin aplicația mobilă.

Acesta-și desfășura activitatea infracțională în timp ce se afla-n R. Moldova, în Rusia și în Spania. Astfel, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au documentat activitatea persoanei în perioada 2019-2020. Datele dosarului penal relevă faptul că, la prima etapă, tânărul a identificat pe internet anunțurile a peste 60 de persoane din Moldova, care puneau în vânzare automobile, telefoane, vestimentație și alte bunuri. Ulterior, acesta le promitea cumpărarea bunurilor anunțate, prin transferul banilor pe cartela lor bancară. Însă, acesta pretindea că unica modalitate prin care ar putea face transferul era dacă persoanele-i comunicau datele cartelei bancare, precum și parolele de accesare a conturilor bancare pe internet sau prin aplicația descărcată pe telefon. Astfel, în perioada investigată, acesta a prejudiciat victimele cu peste 200.000 lei.
 
După depunerea plângerilor de către victime, oamenii legii din R. Moldova l-au anunțat în căutare internațională, autoritățile din Spania l-au localizat, iar autoritățile de la Chișinău l-au reținut și audiat. Ulterior, procurorii PCCOCS i-au prezentat învinuirea și au obținut în instanța de judecată plasarea acestuia în arest preventiv. După terminarea urmăririi penale, marți, 16 noiembrie curent, dosarul penal a fost trimis în judecată. Potrivit legii, astfel de infracțiuni se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de la 5 la 10 ani.
 

În context, oamenii legii îndeamnă cetățenii să nu comunice datele bancare altor persoane, în caz contrar riscă să devină victime ale infractorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău