Trezoreria SUA a extins sancțiunile împotriva Rusiei. Replica MAE rus: ”Demonstrația nepuținței americane”

  • 27 Ianuarie 2018 12:32
Trezoreria SUA a extins sancțiunile împotriva Rusiei. Replica MAE rus: ”Demonstrația nepuținței americane”

Trezoreria SUA a anunțat vineri, 26 ianuarie, extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza situației din sud-estul Ucrainei. În acest moment, lista neagră a fost completată cu alte 21 de nume, precum și cu nouă companii. În plus, au fost extinse sancțiunile sectoriale împotriva a 12 persoane juridice din Rusia.

MAE rus a reactionat la noul pachet de sanctiuni decarand ca acesta este o ”demonstratie a neputintei” SUA, transmite Pagina de Rusia.

În lista de sancțiuni au fost incluse in special persoanele fizice și juridice implicate în livrarea celor patru turbine cu gaz de la Siemens pentru centrale termice aflate în construcție în Crimeea, ocolind sancțiunile impuse de UE.

Instalațiile au ajuns în Crimeea în pofida promisiunii personale a președintelui rus Vladimir Putin, facuta conducerii Germaniei, că turbinele nu vor ajunge pe peninsula. Această promisiune, conform știrilor din presă, a fost făcută în timpul unei întâlniri într-un cerc îngust la sfârșitul lunii septembrie 2016.

La începutul lunii august 2017, UE a impus noi sancțiuni pentru această încălcare. Rusia a răspuns că turbinele au fost cumpărate pe piața secundară.

Acum, restricțiile s-au extins si asupra subsidiarei „Rosteh“ – SA „VO Technopromexport“, implicata in istoria cu livrarea turbinelor.

Sancțiuni împotriva persoanelor fizice

Printre persoanele care au nimerit în lista neagră se afla si ministrul adjunct al energiei din Rusia, Andrei Cerezov și directorul Departamentului Energiei, Evgheni Grabciak.

Sub sancțiuni au nimerit si persoanele legate de asa-zisa Republica Populara Donetk  – Igor Antipov, Alexei Granovsky, EKaterina Matiusenko, Natalia Nikonorova Vladimir Pașcov, Vladimir Pavlenko, Elena Radomskaia și Alexander Timofeev – și LNR – Alexander și Sergey Melniciuk.

De asemenea, Trezoreria SUA a impus restricții asupra companiei „Euro Polis“, controlata de omul de afaceri Evgheni Prigojin, cunoscut drept ”bucatarul personal” al lui Putin. El face parte din „cercul interior“ al președintelui rus.

Prigojin însuși a fost inclus în lista de sanctiuni în decembrie 2016. Șase luni mai târziu, lista a fost extinsă pentru a include companiile sale Concord Management & Consulting și Concord Catering.

În plus, autoritățile americane au introdu sancțiuni individuale și împotriva comandantului unitatii militare private ”Wagner”, Dmitri Utkin.

Sub sancțiunile sectoriale anti-ruse au nimeri si 12 firme ale grupului „Surgutneftegaz“, inclusiv rafinăria Kirishi, „Surgutneftegazbank “, precum si subsidiarele ”Silovîie Mașinî” și  ”Tekhnopromexport“.

Săptămâna viitoare (nu mai târziu de 29 ianuarie), Trezoreria SUA ar trebui să prezinte suplimentar un raport despre rușii de rang înalt implicați în determinarea cursului politic al țării. Așa cum este de așteptat, lista neagra va fi completata cu șefii de companii controlate de stat, oameni de afaceri cu legaturi cu autoritățile de stat și personal cu președintele rus, precum și membrii familiilor acestora.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis o declarație în care se plânge că Washingtonul continuă încercările de a exercita presiune asupra țării „sub pretextul inventat al implicării Rusiei în criza ucraineană”.

„Washingtonul nu poate scăpa de iluzia că putem fi speriați cu refuzarea vizelor americane sau restricții comerciale, să ne oblige să renuntam la politica independentă pe arena internațională și apărarea intereselor noastre naționale“, – se arata in declaratia MAE rus.

Ministerul sustine că „campania fără sens a sancțiunilor, care nu a dat și nu va da niciun rezultat, aduce doar pierderi financiare pentru mediul de afaceri american. Astfel ei (americanii ) demonstreaza intregii lumi propria neputinta“.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău