Trei suspecți, arestați în cazul furtului unor bijuterii de la ''Muzeul Comorilor'' din Dresda

  • 17 Noiembrie 2020 17:18
Trei suspecți, arestați în cazul furtului unor bijuterii de la ''Muzeul Comorilor'' din Dresda

Poliția germană a arestat marți trei suspecți bănuiți că ar fi fost implicați în furtul unor bijuterii cu o valoare inestimabilă de la un muzeu din orașul estic Dresda, în urmă cu aproape un an, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Suspecții vor fi aduși marți în fața unui judecător, a anunțat Parchetul din Dresda. Ei urmează să fie acuzați de jaf comis în bandă organizată și incendiere.

Cei trei au fost arestați la Berlin. Au fost efectuate percheziții în aproximativ optsprezece locații din capitală, inclusiv zece apartamente, precum și garaje și autovehicule.

În ziua de 25 noiembrie a anului trecut, înaintea zorilor, două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în opulentul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din Dresda, supranumit "Muzeul comorilor", au spart o vitrină cu ajutorul unui topor și au plecat cu diamante și alte bijuterii. Acțiunea a durat doar câteva minute.

"Suntem șocați de brutalitatea acestui furt", a declarat la acea vreme, într-o conferință de presă, directoarea muzeului, Marion Ackermann. Ea a menționat un prejudiciu de o valoare istorică și culturală ''inestimabilă'', care nu poate fi contabilizat în cifre. "Nu le putem reduce la o valoare întrucât nu sunt de vânzare", a explicat Ackermann. Având în vedere notorietatea acestora, bijuteriile sunt dificil de valorificat pe piață, iar responsabilii muzeului nu exclud posibilitatea ca hoții să le dezmembreze pentru a le recicla sub o formă diferită. "Ar fi groaznic", a spus directoarea muzeului.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei și prinț-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea, a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecția personală de bijuterii și opere de artă renascentiste și baroce.

Muzeul este celebru pentru colecția de bijuterii, una dintre cele mai importante din Europa, compusă din obiecte din metale prețioase, porțelanuri, sculpturi în fildeș sau chihlimbar, bronz sau bătute cu nestemate.

După renovarea muzeului în 2004, colecțiile de obiecte vechi au fost depozitate la parter, unde a fost comis furtul, iar primul etaj găzduiește expoziții temporare.

Anchetatorii continuă să caute bijuteriile furate și posibile dovezi.

Polițiștii au efectuat marți pecheziții în cartierul Neukölln din Berlin, ajutați de agenți de intervenție din alte landuri, dar și de forțe speciale federale, notează DPA.

Aproximativ 1.640 de polițiști sunt implicați, potrivit autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău