Trei străzi din Chișinău vor avea parte de reparații capitale până la sfârșitul anului 2024

  • 31 Octombrie 2022 10:12
Trei străzi din Chișinău vor avea parte de reparații capitale până la sfârșitul anului 2024

Străzile 31 August 1989, Alexandru cel Bun și Tighina urmează a fi reparate capital până la sfârșitul anului 2024. Lucrările de reparație au început în luna martie curent, durata planificată a acestora, în baza contractelor semnate cu antreprenorii, fiind de aproximativ 18 luni.

Pentru strada 31 August 1989 este preconizată reconstrucția în format „coridor verde”, care pe lângă reparația capitală a carosabilului, mai presupune și amenajarea pistelor pentru bicicliști, a locurilor de parcare și modernizarea trotuarelor și a iluminatului stradal.

Și pe străzile Tighina și Alexandru cel Bun se reabilitează partea carosabilă, se amenajează locuri de parcare, totodată fiind reparate trotuarele și iluminatul stradal.

În total, vor fi reparați 6,7 km de carosabil și 78 000 m2 trotuare, vor fi instalați 288 de stâlpi și 654 corpuri de iluminat. Totodată, vor fi schimbate peste 1500  metri liniari de rețele de canalizare pluvială.

La această etapă, pe toate șantierele se înregistrează un progres mediu de 35%. Lucrările de reparație se execută pe tronsoane, pentru a crea disconfort minim trecătorilor, dar și celor care locuiesc în zona șantierelor.

Toate intervențiile se realizează în cadrul Pachetului II al proiectului „Reabilitarea străzilor centrale și modernizarea iluminatului public al centrului municipiului Chișinău”,  în valoare totală de 11,8 milioane Euro, finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondului Special de Energie Verde al BERD.

În cadrul aceluiași proiect, pe aceste străzi s-au executat anterior lucrări de reabilitare a rețelelor utilitare, finanțate în totalitate de către Primăria Municipiului Chișinău, asceastă contribuție fiind stipulată în condițiile de acordare a împrumutului.

Contractele de împrumut și finanțare cu BERD și BEI au fost semnate în anii 2011 și 2012, finanțarea externă asigurată fiind de 22 milioane euro pentru reabilitarea a șase străzi principale și secundare din Chișinău.
Anterior, în cadrul Pachetului I au fost reabilitate bd. Constantin Negruzzi, str. Vasile Alecsandri și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău