Trei partide au semnat o declarație comună prin care anunță coalizarea forțelor de dreapta pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale

  • 20 Decembrie 2023 14:23
Trei partide au semnat o declarație comună prin care anunță coalizarea forțelor de dreapta pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale

Platforma DA, Partidul Schimbării și Partidul Liga Orașelor și Comunelor au semnat o declarație comună prin care anunță coalizarea forțelor de dreapta pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale. Aceste partide își motivează decizia prin faptul că persistă riscul de revenire a grupărilor criminale la putere. Orice consolidare a forțelor pro-europene este pozitivă, subliniază analistul Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședinta Platformei DA, Stela Macari, a dat citire declarației comune prin care Partidul Politic Demnitate și Adevăr, Partidul Schimbării și Partidul Liga Orașelor și Comunelor anunță că stabilesc un parteneriat politic. Formațiunile își argumentează unificarea forțelor prin prisma faptului că ar exista un pericol de revenire a forțelor oligarhice la putere, din cauza stagnării reformei justiției și ineficienței instituțiilor.

„Pornind de la obiectivul politic comun pentru formațiunile noastre – consolidarea forțelor pro europene în vederea asigurării parcursului european. Pornind de la obiectivul comun de edificare a unui stat de drept, Partidul Politic Demnitate și Adevăr, Partidul Schimbării și Partidul Liga Orașelor și Comunelor declară: formarea unui parteneriat politic și electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, fumarea unei echipe comune la nivel central și la nivelul administrațiilor publice locale”, a spus Macari.

Orice mișcare spre consolidare a forțelor pro-europene este privită pozitiv, susține analistul Nicolae Negru. Acest lucru ar aduce mai multă eficiență politică.

„Sunt firești și aceste critici la adresa guvernării. Nu sunt de acord că nimic nu s-a făcut. S-au făcut anumite eforturi. În justiție mai e mult de lucru. Guvernarea are anumite carențe. Nu are o strategie bine definită. S-a improvizat de multe ori”, a declarat Negru.

Comentatorul a explicat reticența partidului de guvernământ cu privire la discuțiile cu partidele extra-parlamentare pro-europene prin faptul că PAS acum deține majoritatea în Parlament și nu are nevoie de aliați. Nicolae Negru sugerează însă că formațiunea ar trebui să ia totuși în vedere o eventuală colaborare, întrucât sondajele arată că unii simpatizanți ai PAS-ului deja sunt dezamăgiți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău