Trei microregiuni vor beneficia de susținere pentru dezvoltarea economică locală, într-un proiect implementat de PNUD

  • 12 Aprilie 2023 09:22
Trei microregiuni vor beneficia de susținere pentru dezvoltarea economică locală, într-un proiect implementat de PNUD

Trei microregiuni beneficiare au primit granturi în valoare de câte patru sute de mii de dolari pentru a stimula creșterea economică locală în următorii doi ani. Fondurile au fost oferite prin intermediul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Elveția și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD, beneficiarii selectați prin competiție sunt localitățile Coșnița, Criuleni, Pârâta, Doroțcaia și Slobozia-Dușca, cu specializarea economică în turism rural; Nisporeni, Vărzărești, Ciutești, Boldurești, Soltănești, Grozești, Bălăurești și Seliște: cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale și aromatice; Cimișlia, Sadaclia, Ciucur-Mingir, Cenac, Valea Perjei, Hârtop și Mihailovca: creșterea oilor și a caprelor, precum și prelucrarea produselor lactate și a derivatelor lor.

„Ne bucurăm să fim parte a acestei inițiative și să depășim provocarea de a crea primul cluster în domeniul plantelor aromatice și medicinale din Republica Moldova. Suntem recunoscători și entuziasmați în același timp, să avem oportunitatea de a lucra alături de alți producători, organizații ale societății civile, autorități locale și mediul academic pentru a promova specificul acestui sector și identifica noi oportunități de valorificare a potențialului plantelor și fructelor aromatice și medicinale, contribuind astfel la creșterea valorii adăugate a regiunii", afirmă Lucia Ușurelu, reprezentanta Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale din Moldova.

Prin acest sprijin, microregiunile vor avea posibilitatea să își dezvolte specializările economice identificate, sporindu-și astfel competitivitatea pe piețele naționale și internaționale și creând locuri de muncă decente, inclusiv pentru populația vulnerabilă, migranții reveniți și refugiații din Ucraina.

Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova" își propune să sporească dezvoltarea economică locală și reziliența în comunități prin susținerea antreprenoriatului local, sporirea investițiilor și crearea locurilor de muncă decente pentru localnici, în special tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău