Trei importanți comisari europeni vizitează Turcia

  • 25 Ianuarie 2016 19:16
Trei importanți comisari europeni vizitează Turcia

Trei comisari europeni se află luni, 25 ianuarie, într-o vizită în Turcia, care se va concentra pe componența umanitară, ajutorul pentru refugiații din Siria și Irak, dar și pe relațiile strategice dintre Bruxelles și Ankara.

Comisia Europeană a propus acordarea celor trei miliarde de euro Turciei pentru refugiații din această țară din venituri de la bugetul UE, dar și din contribuții ale statelor membre. Italia s-a opus ca banii să fie alocați și din contribuția țărilor UE.

În Turcia, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a anunțat astăzi că suma de 3 miliarde de euro va fi disponibilă într-o perioadă de timp rezonabilă. Discuțiile continuă, a precizat doamna Mogherini, și a spus că acești bani vor servi strict proiectelor pentru refugiați. Totodată, șefa diplomației europene a făcut apel la încetarea imediată a focului în sud-estul Turciei dintre trupele forțelor de securitate turce și rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Cei trei comisari europeni - Federica Mogherini, comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn - se întâlnesc și cu liderii partidelor politice, dar și cu cei ai comunităților religioase și etnice din sud-estul țării. UE a solicitat deja Turciei să participe la securizarea frontierelor externe, pentru a opri intrarea jihadiștilor prin această țară.

De altfel, înaintea vizitei celor trei comisari, Turcia le-a cerut aliaților săi occidentali să-și intensifice eforturile pentru a stopa intrarea jihadiștilor, după ce militari turci au arestat peste 20 de persoane suspectate că sunt jihadiști ai organizației teroriste Statul Islamic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău