Trei formațiuni ar accede în viitorul legislativ în cazul unor alegeri parlamentare anticipate

  • 22 Decembrie 2021 12:04
Trei formațiuni ar accede în viitorul legislativ în cazul unor alegeri parlamentare anticipate

Trei formațiuni ar accede în viitorul Legislativ în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, arată datele unui sondaj, publicat astăzi de compania Date Inteligente SRL (iData). PAS ar acumula cele mai multe voturi, urmat de PSRM și Partidul Șor. Șefa statului, Maia Sandu, se bucură în continuare de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, potrivit aceluiași sondaj, transmite Radio Chișinău.

Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 28,7%, PSRM – 14,9 %, iar  Partidl Șor - 10,8% din voturi. Celelalte formațiuni nu ar trece pragul electoral, acumulând mai puțin de 4% din sufragii. Pentru Platforma DA ar vota 3,9% din respondenți, Partidul Comuniștilor ar acumula 3,8% iar formațiunea Partidul Nostru – 2,5% din opțiunile participanților la sondaj.

Peste 30 la sută din respondenții la această întrebare s-au declarat indeciși sau nu au dorit să răspundă.

Șefa statului, Maia Sandu, continuă să se bucure de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, cu 29,6%. Ea este urmată la distanță de președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon cu 9,5%, și de deputatul fugar Ilan Șor cu 8,1%.

În preferințele cetățenilor se mai regăsesc primarul capitalei Ion Ceban cu 5%, Marin Tauber cu 3%, Vladimir Voronin și Renato Usatîi cu câte aproximativ 2,5%.  Prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu câștigă încerderea a puțin peste 1% dintre moldoveni. Restul candidaților se clasează sub un procent în topul încrederii cetățenilor.

25,7% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în niciun politician.

De asemenea, cetățenii susțin că cel mai activ politician în ultimele 30 de zile la fel a fost Maia Sandu. De această părere sunt 27,4% din respondenți. Topul este completat de primarul Capitalei, Ion Ceban, 7,1%, care l-a devansat pe ffostul său lider de partid, Igor Dodon, cu 5,8%.

Întrebați care este în opinia lor evenimentul lunii decembrie în Republica Moldova participanții la sondaj au răspuns – scumpirea gazelor naturale, iar alegerile parlamentare anticipate au fost declarate principalul eveniment al anului 2021.

Studiul a fost efectuat în perioada 12 decembrie-19 decembrie, pe un eșantion de 1 021 de respondenți din 320 de localități și are o marjă de eroare, potrivit organizatorilor, de 3%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău