Trei ex-președinți pledează pentru menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă

  • 02 Iulie 09:53
Trei ex-președinți pledează pentru menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă

Trei ex-președinți ai Rep. Moldova pledează pentru menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă.

Într-o scrisoare adresată președintei Maia Sandu, publicată pe site-ul oficial al AAP, foștii președinți Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti se pronunță în susținerea reformei învățământului superior, în același timp, ei își exprimă îngrijorarea în raport cu intenția de lichidare a Academiei de Administrare Publică.

Potrivit autorilor demersului, ” (...) reformarea oricărui domeniu presupune analiză, consultare și un grad înalt de responsabilitate în vederea măsurării impactului și beneficiilor. O reformă adevărată, prin definiție, trebuie să fie generatoare de progres”.

Amintim că potrivit proiectului de reformă universitară propus de Ministerul Educației, AAP urmează să fie absorbită de Universitatea de Stat. Mai mulți academicieni au criticat vineri, 1 iunie, această inițiativă, pe care au numit-o anti-socială și anti-științifică, solicitând ca proiectul să fie retras.

În replică, Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a declarat că prin această reformă nu se lichidează instituțiile, ci risipa banilor. Ca urmare a implementării reformei, sistemul de învățământ superior se va îmbunătăți, vor fi concentrate resursele și orientați mai mulți bani pentru cercetare.

AAP a fost fondată în 1993, pe lîngă Guvernul RM, sub denumirea de Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice. Din 2003 până în 2014 s-a aflat în subordinea Președinției RM, după care a revenit în cea a Executivului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
20,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău