Trei expoziții dedicate sectorului agricol au fost inaugurate la centrul Moldexpo. Participă peste 200 de companii din Rep. Moldova, România, Ucraina, Austria și Italia

  • 19 Octombrie 2023 14:30
Trei expoziții dedicate sectorului agricol au fost inaugurate la centrul Moldexpo. Participă peste 200 de companii din Rep. Moldova, România, Ucraina, Austria și Italia

Trei expoziții dedicate sectorului agricol – Moldagrotech, Farmers și Toamna de Aur, - la care participă peste 200 de companii din Rep. Moldova, România, Ucraina, Austria, Italia, au fost inaugurate astăzi la centrul Moldexpo, transmite Radio Chișinău.

Publicului i-au fost prezentate tehnică și utilaje agricole, material semincer, sisteme de irigare și alimentare cu apă, proiecte de digitalizare a agriculturii. Cei care doresc să achiziționeze utilaje agricole pot aplica pentru programe de subvenționare, a declarat în deschiderea evenimentului ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. În cadrul acestui eveniment va fi organizat și un Forum național al crescătoarelor de rumegătoare mici cu scopul de a promova și stimula dezvoltarea acestui sector în Rep. Molova, a subliniat Vladimir Bolea pentru Radio Chișinău.

„Prin intermediul zootehniei nou țintim rezolvarea  mai multor probleme, unele dintre acestea fiind și reducerea dependenței și vulnerabilitățile agricultorilor care produc cereale de export, dependența lor de export vrem să o reducem. Noi vrem să reconstituim în interiorul țării lanțuri valorice cu altă plusvaloare /.../ Rep. Moldova trebuie să beneficieze de pe urma creșterii acestor cereale, de produse lactate de cea mai înaltă calitate autohtone”, a spus Vladimir Bolea.

Vizitatorii vor avea ocazia să achiziționeze material săditor, semincer, fructe și legume, a menționat directoarea  Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, Carolina Chiper.

„Este sărbătoarea agricultorului și, sub acest aspect, potențialul țării noastre în domeniul agricol îl putem percepe printr-o expoziție. Și iată după grandoarea acestei expoziții se poate percepe direcția de dezvoltare a Rep. Moldova”, a declarat Carolina Chiper.

Reprezentantul unei companii care participă la expoziții, Igor Ciudnâi, a declarat pentru Radio Chișinău că digitalizarea este un pas care accelerează procesul de dezvoltare și prelucrare în sectorul agricol:

„Dronele reprezintă un element relativ nou. Ca și utilaj agricol, în mod special, ele își au o funcție foarte importantă în ceea ce ține de tratarea fitosanitară a câmpurilor în momentele și în perioada când acest lucru este dificil de făcut cu utilajul convențional”, a declarat Igor Ciudnâi

Expozițiile vor fi deschise pentru vizitatori până duminică, 22 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău