Trei candidați la funcția de Procuror General au fost admiși pentru a susține proba interviului. Cine sunt aceștia

  • 24 Mai 10:18
Trei candidați la funcția de Procuror General au fost admiși pentru a susține proba interviului. Cine sunt aceștia

Trei din cei patru candidați, care și-au depus dosarele în concursul pentru funcția de procuror general, au fost admiși pentru etapa interviului. Este vorba de Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, la finele săptămânii viitoare urmează să aibă loc proba interviu, transmite Radio Chișinău.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au admis la proba interviu pe trei din cei patru candidați, care și-au depus dosarele pentru funcția de procuror general. Este vorba de Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, a declarat raportoarea Mariana Cherpec.

„S-a constat că – candidații Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei întrunesc toate condițiile prevăzute de lege pentru a participa în continuare la concurs. În ceea ce privește candidatul Grigore Vornicescu, în urma verificării documentelor din dosar, dumnealui nu întrunește una din condiții – anterior nu a deținut cel puțin cinci ani funcția de procuror, judecător, avocat sau ofițer de urmărire penală. Mai mult, s-a constatata că dlui nu a prezentat tot setul de acte până la data limită de 15 mai”, a spus Mariana Cherpec.

Amintim că la sfârșitul lunii februarie, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general din cauza unei discrepanțe depistate în punctajul acordat unui candidat de către  membra Consiliului, Olesea Vîrlan. Cea din urmă și-a dat demisia, explicând că a comis o greșeală în fișa de evaluare.

Recent, comisar european pentru Extindere, Politică de Vecinătate, Oliver Varhelyi, a declarat că deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană depinde de alegerea procurorului general în R. Moldova.

Conform procedurilor, următorul procuror general, învingătorul concursului, trebuie să treacă vetting-ul, care poate dura chiar și două luni, susțin experții în justiție, Astfel, termenul de deschidere a negocierilor la sfârșitul lunii iunie nu pare a fi realist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău