Trei bănci din R.Moldova care au acumulat 67% din profitul total din sistemul bancar. Ce spun experții despre situația din acest sector

  • 25 Martie 2019 15:01
Trei bănci din R.Moldova care au acumulat 67% din profitul total din sistemul bancar. Ce spun experții despre situația din acest sector

Centrul Analitic „Expert-Grup” susține că rezultatele financiare raportate de bănci la sfârșitul lunii februarie curent prezintă o situație stabilă pentru mare parte din sector.

Astfel, potrivit experților, majoritatea băncilor rămân a fi bine capitalizate ceea ce menține nivelul de solvabilitate la un nivel superior, lichiditatea în sectorul bancar continuă a fi în exces, dar aceasta este în cea mai mare parte pe termen scurt, iar indicatorii de calitate a activelor continuă să se amelioreze pe fondul reducerii volumului de credite neperformante și creșterii volumului celor noi acordate. 

De asemenea, experții constată că atât la nivel agregat, cât și la nivel individual, sectorul bancar continuă acumularea de profit. „Totuși, în mod semnificativ acesta este rezultatul activităților conexe ale băncilor (schimb valutar, comisioane)  sau operațiuni de sterilizare ale băncii centrale, și nu neapărat rezultatul expansiunii activității de creditare”, menționează experții.

Potrivit autorilor studiului „Clasamentul performanței bancare, februarie 2019”, topul este condus de bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național și anume: B.C.Moldova-Agroindbank, urmată de B.C.MobiasBanca și B.C.Moldindconbank. Preponderent acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 67% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare.

Clasamentul „Expert-Grup” etse format din B.C.Moldova-Agroindbank, B.C.MobiasBanca, B.C.Moldindconbank, B. C. Victoriabank, B.C. ProCreditBank, Eximbank, BCR Chișinău, EuroCreditBank, Energbank,Fincombank și Comerțbank. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău