Trei astronauți se pregătesc să plece către ISS, după lansarea ratată a capsulei Soiuz din octombrie

  • 14 Martie 2019 17:52
Trei astronauți se pregătesc să plece către ISS, după lansarea ratată a capsulei Soiuz din octombrie

Rusul Alexei Ovcinin și americanul Nick Hague, care au supraviețuit lansării ratate a unei capsule Soiuz în octombrie, se pregătesc să plece joi către Stația Spațială Internațională (ISS), împreună cu un al treilea coleg american, relatează AFP.

Astronautul american Christina Hammock Koch se va afla alături de Nick Hague și Alexei Ovcinin în capsula Soiuz MS-12, ce urmează să decoleze la ora 19:14 GMT de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan.

Nick Hague și Alexei Ovcinin trebuiau să plece pe 11 octombrie într-o misiune spațială de șase luni, însă o defecțiune la unul dintre propulsoare, produsă la câteva minute după lansare, a condus la aterizarea de urgență a capsulei Soiuz, marcând un prim eșec în istoria zborurilor cu echipaj uman către ISS.

Comandantul misiunii, Alexei Ovcinin, 47 de ani, a declarat miercuri că este încrezător, explicând că piesele defecte au fost înlocuite cu o zi înainte pe capsula MS-12.

'Au fost descoperite disfuncționalități minore', a spus el, subliniind că Soiuz este pregătită pentru decolare: 'Nu există nici o problemă'.

Nick Hague, 43 de ani, a declarat că așteaptă cu nerăbdare lansarea, care va fi prima sa călătorie în spațiu. 'Sunt 100% încrezător', a spus el.

Aceasta este prima misiune în spațiu și pentru Christina Hammock Koch, 40 de ani.

Stația Spațială Internațională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia și Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două țări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei și se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Șaisprezece țări participă la proiectul ISS, care a avut un cost de peste 150 de miliarde de dolari, finanțat în mare parte de Statele Unite și Rusia.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău