Trei arii protejate din Republica Moldova vor fi dezvoltate cu sprijinul Austriei
-
06 Octombrie 2023 13:19
Un nou proiect dedicat ariilor protejate, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, a fost lansat astăzi în Moldova. Acesta vizează îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor și va fi implementat de SE Biotica și AO EcoContact, transmite MOLDPRES.
”Agenția Austriacă pentru Dezvoltare reiterează sprijinul pentru consolidarea capacităților îmbunătățirii managementului ariilor protejate din Republica Moldova și creșterea rezilienței acestora la schimbările climatice. Experiență vastă pe care o deține Austria în acest sens subliniază necesitatea unei abordări comprehensive și integrate în vederea conservării naturii și mediului într-un mod sustenabil, gestionării durabile a resurselor naturale, cu accent pe educației și conștientizare, colaborare și parteneriate. Astfel, suntem onorați să putem contribui la îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, dezvoltarea capacităților și restaurarea habitatelor”, a estimat șeful Agenției Austrice pentru Dezvoltare, Dr. Gunther Zimmer.
Prezent la lansarea proiectului, secretarul general de stat al Ministerului Mediului, Petru Tataru, a mulțumit Austriei pentru suportul constant acordat Republicii Moldova în creșterea rezilienței la schimbările climatice și eficientizarea managementului ariilor protejate. ”Ministerul Mediului se află în proces de reformă instituțională a sistemului de management al ariilor protejate, prin care se urmărește implementarea corectă și eficientă a unui management integrat, consolidat, dar și fortificarea capacităților instituționale, astfel contribuind la sporirea rezilienței climatice pe termen lung. Nemijlocit, în cadrul acestui proiect, urmează a fi instituționalizat Parcul național ”Nistrul de Jos”, implicând și alte două arii protejate în vederea facilitării schimbului de experiență și consolidării capacităților administrative”, a spus Tataru.
Proiectul va fi implementat în perioada octombrie 2023 – 2026 și va contribui la consolidarea eficacității ariilor protejate în reducerea pierderilor de biodiversitate și obținerea rezultatelor de conservare prin modele inovatoare de guvernare și practici de management sustenabile. În cadrul proiectului se va coopera cu trei Arii Protejate și cu autoritățile publice locale din nemijlocita apropiere ale acestora – Parcul Național Nistrul de Jos, Parcul Național Orhei și Rezervația Naturală Codrii.