Trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Cum ne poate afecta organismul

  • 24 Octombrie 10:00
Trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Cum ne poate afecta organismul

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020. Este noaptea în care, se spune, „dormim mai mult”, ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore. Medicii atrag atenția că schimbarea orei poate perturba o anumită rutină și poate afecta organismul, în special în cazul categoriilor mai vulnerabile, scrie DIGI24.ro.

Sistemul orei de iarnă și de vară presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, precizează sursa citată.

La ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00, în timp ce la ora de vară, operațiunea este inversă, ceasul se dă înainte cu o oră și ora 3:00 devine ora 4:00.

Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard. În legislație i se mai spune și „Timpul Legal Român”.

Așadar, în noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020, ceasurile se dau înapoi cu o oră, la ora 4:00, care va deveni ora 3:00.

În perioada orei de iarnă, diferența dintre ora oficială a R. Moldova și României și Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Cum ne afectează schimbarea orei

Medicii spun că schimbarea orei poate perturba organismul, mai ales în cazul categoriilor aflate la extreme: copiii și vârstnicii. Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap.

„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, explică Valentina Boboc - medic de familie.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare sau modificarea apetitului.

La vârtsnici adaptarea poate fi mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult și numărul de ore de somn, și mesele fixe, și mai ales medicația. Practic li se dă medicația peste cap, arată medicul Mihaela Săhlean.

Atenție mare în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot crește tensiunea și pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, atrage atenția Ruxandra Constantina, medic de familie.

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua, ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, a explicat la Digi24 Lorena Diaconescu, psiholog.

Trebuie să fim atenți la acele schimbări care ar putea necesita prezentarea la medic. „Putem uneori să ne simțim extrem de obosiți, să devenim disfuncționali – uneori se instalează și depresia de toamnă – și atunci sigur că trebuie să cerem ajutor”, subliniază Lorena Diaconescu.

Cum putem combate neplăcerile create de trecerea la ora de iarnă

Există însă arme împotriva tulburărilor provocate de schimbarea orei. Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult.

Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Medicii au și sfaturi care ne vor ajuta să ne adaptăm mai repede. „Să nu ne lăsăm așa mult influențați psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentație bazată pe multe verdețuri”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

„Eu i-aș sfătui pe părinții de copii și de adolescenți să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoară somnul copiilor. Știm, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în același timp ca și aseară, dar nu va fi ora 11:00, va fi ora 10:00”, spune psihologul Lorena Diaconescu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0
Ninsoare ușoară
Umiditate:94 %
Vint:4,1 m/s
Wed
2
Thu
2
Fri
6
Sat
9
Sun
7

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău