Trec vama în fiecare zi, ca să învețe în limba română

  • 09 Iunie 2014 08:58
Trec vama în fiecare zi, ca să învețe în limba română

Un grup de elevi de la liceul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, a vizitat astăzi Casa Limbii Române din Chișinău.

Elevii au prezentat un scurt program artistic. Iar profesorii lor au vorbit despre problemele pe care le întâmpină zi de zi pentru a putea studia în limba română.  Relatează Natalia Zaharescu.

Elevii liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, de 12 ani, fac în fiecare zi naveta la Doroțcaia, pentru că au ales să studieze limba română și istoria românilor. După evacuarea școlii din Grigoriopol de către separatiști, în 2002, copiii trebuie să treacă vama în fiecare zi, fiind percheziționați și verificați de organele de forță separatiste.

Mihaela Zingan, elevă în clasa a 7-a, spune că a scris această poezie în una din zilele când, iarăși, au fost reținuți la vamă.

Colegele ei mărturisesc că le este dificil să se deplaseze în fiecare zi la Doroțcaia, însă continuă, pentru că își doresc să studieze limba română și istoria românilor.

Deși numărul elevilor este în scădere, administrația depune eforturi ca liceul să nu fie închis, așa cum amenință autoritățile separatiste, a subliniat directorul adjunct al instituției, Svetlana Jitariuc.

În 2002, la liceul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol studiau peste 200 de elevi. În prezent sunt 160. La fel ca și celelalte 7 școli cu predare în limba română din stânga Nistrului, instituția se confruntă cu presiuni din partea administrației separatiste, care încearcă să împiedice activitatea ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău