Trebuie să sporim reziliența Republicii Moldova care se confruntă cu o creștere a atacurilor cibernetice. Concluziile primului Forum pentru Securitate Cibernetică
-
09 Februarie 13:46
Consolidarea infrastructurii securității în spațiul online este vitală pentru societatea din Rep. Moldova, au declarat astăzi unii experți în cadrul primului Forum pentru Securitate Cibernetică organizat la Chișinău. Evenimentul la care au fost prezenți oficiali moldoveni și ambasadori ai țărilor partenere a pus în discuție mai multe aspecte ce vizează securitatea comerțului electronic, protecția datelor, a drepturilor omului în spațiul online, combaterea dezinformării și transparența activității instituțiilor publice și private, transmite Radio Chișinău.
Vulnerabilitatea crescută a Rep. Moldova în condițiile războiului hibrid dus Rusia a determinat autoritățile să intensifice crearea cadrului legal care să permită combaterea crimelor din spațiul online, au declarat experții în deschiderea primei ediții a Forumului pentru Securitate Cibernetică.
Digitalizarea sistemului public este o prioritate în combaterea războiului hibrid. Investițiile în securitatea cibernetică asigură securitatea informațională la nivel național, a spus la inaugurarea Forumului premierul Dorin Recean: „Este important să vorbim practic despre aceste provocări. Atunci când este vorba despre transferuri, despre cardurile bancare, despre calculatoare, despre telefon, despre cum securitatea noastră informațională poate fi afectată de către intruziuni cibernetice”.
Statele Unite susțin parcursul Rep. Moldova în transformarea digitală, energetică, în strategiile de apărare. De la începutul războiului în Ucraina, Statele Unite au oferit Rep. Moldova peste 700 milioane de dolari pentru întărirea infrastructurii. Investițiile în domeniul securității cibernetice sunt cruciale pentru combaterea războiului hibrid, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon precizând că Guvernul america va dona Rep. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru crearea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică.
„Trebuie să creștem reziliența Rep. Moldova care se confruntă cu o creștere a atacurilor cibernetice, în războiul informațional dus de Rusia și alți actori maligni. Salut eforturile Guvernului în acest sens pentru aprobarea cadrului legal al securității cibernetice și crearea Agenției Naționale de Securitate Cibernetică. Această instituție reprezintă un jalon, pe care Statele Unite o vor susține prin programele sale”, a declarat Ambasadorul SUA Kent Logsdon.
Rep. Moldova are parteneri puternici care o susțin în implementarea modernizărilor la nivel informațional, a declarat ambasadoarea Marii Britani la Chișinău, Fern Horine:
„Experiența noastră în acest domeniu este marcată de o evoluție continuă. Precum tehnologiile evoluează, trebuie să ne adaptăm la amenințările emergente. Să vedem oportunitățile multiple și să îmbrățișăm oportunitățile inovative. Un aspect cheie în abordarea noastră este creșterea nivelului de educație în acest domeniu. Creșterea nivelului de cunoștințe și o comunicare transparentă sunt cruciale pentru a informa cetățenii despre beneficiile și greutățile pe care le-ar întâmpina în spațiul digital”, a spus Fern Horine, ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău.
Potrivit autorităților, consolidarea securității cibernetice naționale, crearea Agenției Naționale de Securitate Cibernetică, fondarea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, reprezintă pași importanți în crearea infrastructurii pentru combaterea războiului hibrid, a atacurilor și infracțiunilor cibernetice.