Traseul propus de bloggerul Viorica Tarlapan-Ataman pentru turiștii europeni

  • 14 Iulie 2014 11:10
Traseul propus de bloggerul Viorica  Tarlapan-Ataman pentru turiștii europeni

E cald şi sufocant deşi e trecut de şapte seară. Sunt în microbus la Gara Filaret din Bucureşti, aştept ora să mergem spre casă, la Chişinău.

Aproape de ora plecării a intrat în microbus un cuplu de seniori, el sobru, ea colorată şi gălăgioasă. S-au aşezat pe scaunele din spate şi încep a povesti cu domnişoara din imediata apropiere,se informau despre ţară noastră. Aşa am aflat că el e din Belgia, iar ea din Columbia-America de Sud, călătoreau în România, cu ocazia aceasta veneau să viziteze şi Chişinăul.

Ascultându-le povestea deja îmi imaginam acest cuplu eclectic prin centrul Chişinăul ascultând istorisirile ghidului.

Anul trecut am avut şi eu ocazia să fiu pentru câteva ore turist în oraşul meu şi să parcurg traseul propus de agenţiile de turism pentru vizitatorii străini. Aşa că vă invit să descoperiţi oraşul cu ochi de turist.

“Turul oraşului a început în faţa Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, mai departe pe jos am mers la cele mai importante obiective turistice din centrul Chişinăului.

Primul obiectiv-Muzeul Naţional de Artă din Moldova.

Clădirea datează din anul 1901, construită şi finanţată la iniţiativa principesei Natalia Dadiani. Arhitectorul a fost însuşi Alexandru Bernardazzi, stilul ales-unul clasic, dar cu elemente gotice. Clădirea şi acum rămăne una dintre ele mai frumoase edificii din oraş.

Următorul punct turistic în program, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care a fost aşezat, chiar de la începuturi în clădirea istorică a Gimnaziului Nr. 1 de băieţi, ulterior Liceul de băieţi “B.P. Haşdeu”.

Cutremurul din 1977 a avut un rol cât se poate de dramatic, clădirea veche a fost demolată şi înlocuită cu una nouă. Doar aspectul exterior este asemănător cu vechiul monument de istorie.

Tot pe strada 31 August, veţi găsi şi Biblioteca Naţională-un edificiu frumos, construit special pentru a găzdui prima bibliotecă publică din Basarabia (1832).

Apoi am coborât pe strada Bănulescu Bodonisă traversămGrădina Publică Ştefan cel Mare.

Grădina Publică-au început să o amenajeze, încă din anul 1818, dar forma actuală o are practic din anul 1835. Pe atuncioamenii aveau pe lângă casă animale şi să o protejeze au făcut un gard. Gardul din fontăeste după proiectul lui Alexandru Bernardazzi.

Parcul este amenajat după moda franceză ale acelor vremuri, dar cele mai frumoase locuri este lângă fântâna arteziană pe Aleea Clasicilor. Aleea Clasicilor a fost inaugurată în anul 1958. În zilele noastre numără 26 de busturi.

Aleea începe cu busturile lui Nicolae Milescu Spătaru şi Nicolae Iorga, iar în lângă fântâna arteziană sunt busturile lui Mihai Eminescu şi Ion Creangă.

Statuia lui Ştefan cel Mare a fost realizată de Alexandru Plămădeală în anii 1925-1928. Aceasta a avut o istorie tumultuoasă, a tot fost plimbată prin România, adusă înapoi, a riscat de câteva ori să fie complet distrusă, într-un final, ce avem acum este originalul, doar crucea şi sabia sunt nişte copii.

Următoarele obiective turistice din circuitul nostru prin Chişinău au fost clădirile administrative Parlamentul şi Preşedenţia, ambele construite prin anii 1980.

Apoi am traversat bulevardul Ştefan Cel Mare şi am ajuns la actuala Bibliotecă B.P.Haşdeu, clădirea pe vremuri a fost cumpărată de mai multe ori, într-un final a ajuns în mâinele unui elveţian, care după câteva restaurări a deschis hotelul Suisse, unul din cele mai frumoase hotele din Chişinău la începutul sec.XX.

Şi iată-ne ajunşi în parcul Catedralei. Catedrala metropolitanăa fost construită în anul 1836 cu hramul Naşterea Domnului, ctitorul Gavriil Bănulescu Bodoni. Are 3 altare în interior şi este pictat în stil clasic rusesc. Ansamblul Catedralei cuprinde Clopotniţa, construită recent, dar şi Arcul de Triumf sau Porţile Sfinte ridicate încă 1841, în stil clasic şi corintic.

Am continuat drumul spre clădirea primăriei, apoi spre Sala cu Orgă, aici am aflat că în perioada sovietică s-a amenajat Sala cu Orgă special pentru fiica primului secretar, Svetlana Bodiul, care îşi făcuse studiile în muzică.

Spre final suntem în faţa Primăriei. Clădirea e monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.La sfârşitul secolului al XIX-lea primarul oraşului, Karl Schmidt a înaintat iniţiativa construcţiei unui sediu nou pentru Duma orăşenească.Proiectarea a fost încredinţată arhitectului oraşului de atunci Mitrofan Elladi. În ajutorul său a fost invitat A. I. Bernardazzi.

Şi ultimul punct turistic, locul unde s-a terminat excursia noastră a fost în faţa Poştei Centrale, la placa care marchează punctul zero al Chişinăului.”

Eu sper că acest traseu este pe placul turiştilor străini şi sunt convinsă că sunt curioşi să cunoască şi alte locuri din ţară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
26,27 °C
cer senin
Umiditate:61 %
Vint:7,2 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău