Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a apartamentelor sunt în continuă creștere

  • 09 Septembrie 2019 12:27
Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a apartamentelor sunt în continuă creștere

Numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor s-a ridicat, în prima jumătate a acestui an, la 11,5 mii, potrivit datelor Agenții Servicii Publice (ASP).

În valoare anuală tranzacțiile ar putea depăși cifra de 22 mii, peste nivelul din 2018 când au fost înregistrate 20 400 apartamente vândute, ceea ce este un record pentru Republica Moldova în condițiile în care numărul este cu 5000 mai mare comparativ cu ultimii cinci ani, informează MOLDPRES.

Potrivit statisticilor oficiale privind piața imobiliară, în primul semestru, s-au înregistrat și 3898 de tranzacții. de vânzare-cumpărare a caselor individuale. Expertul Veaceslav Ioniță susține că, după căderea continuă urmare a crizei din 2008, piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare. Mai ales că oferta este în creștere. Potrivit Biroului Național de Statistică, în prima jumătate de an au fost date în folosință 3676 locuințe și case individuale, cu o suprafață de 271,1 mii metri pătrați, cu 30,3 la sută peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent.

Accesul mai ușor la creditele pentru imobil, chiar dacă rata medie ponderată a dobânzii a crescut nesemnificativ în ultimele șase luni, implementarea Programului de stat „Prima Casă” și creșterea veniturilor populației au impulsionat dezvoltarea imobiliară.

Băncile comerciale au acordat în șapte luni 2019 populației credite pentru imobil în sumă de circa 1,8 miliarde de lei, valoare comparabilă cu creditele contractate de persoanele fizice pe întreg anul 2018, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei. În ianuarie-iulie anul trecut, creditul pentru imobil oferit de bănci populației s-a cifrat la 822 milioane de lei.

Totodată, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a atins în trimestrul doi 2019 nivelul de  7302,6 lei, înregistrând o creștere de 14,6 la sută față de perioada similară a anului precedent.

Tranzacțiile pe piața imobiliară sunt în creștere în pofida unei scumpiri nesemnificative a locuințelor în orașul Chișinău, unde în primul semestru al acestui an au fost înregistrate circa 70 la sută din totalul vânzărilor de apartamente. Datele Bursei imobiliare LARA, una din cele mai reprezentative pe piața imobiliară, arată o majorare cu 4 euro (0,7 la sută) a prețurilor la apartamente, până la 533 euro pentru un metru pătrat, în iulie  comparativ cu luna precedentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău