Transportatorii au anunțat acțiuni de protest începând de astăzi până joi, 29 februarie. Ce spun reprezentanții protestatarilor și ai autorităților

  • 27 Februarie 13:49
Transportatorii au anunțat acțiuni de protest începând de astăzi până joi, 29 februarie. Ce spun reprezentanții protestatarilor și ai autorităților

Transportatorii au anunțat acțiuni de protest începând de astăzi până joi, 29 februarie, prin sistarea a zeci de curse în mai multe raioane ale Rep. Moldova. Ei sunt nemulțumiți de modificările Codului Rutier ce includ noi proceduri de eliberare a autorizațiilor. Potrivit reprezentanților guvernării, solicitările protestatarilor nu sunt justificate deoarece ei nu acceptă concurența loială, transmite Radio Chișinău.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) cere Parlamentului să adopte patru reglementări fiscale în domeniul Transportului Rutier conforme cu cele din Uniunea Europeană, a declarat pentru Radio Chișinău, președintele Asociației, Oleg Alexa.

„Noi am împărțit pe patru blocuri principale: prima – modul de formare a rețelei de rute naționale, doi – reglementarea legislației autogărilor, trei – liberalizarea transportului național așa cum este el abordat în UE, și patru – utilizarea aparatelor de casă în unitățile de transport, exact așa cum a procedat România”, a spus Oleg Alexa.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat la Radio Chișinău că solicitările transportatorilor nu sunt justificate, deoarece aceștia nu acceptă loialitatea concurenței prin introducerea a mai multor curse naționale.

„Nu înțeleg ce este ne-european, pentru că ceea ce spun ei (n.r. APOTA) este praf în ochi. Unii oameni din această Asociație vor ca lucrurile să meargă tot pe vechi. Să nu fie nimic digitalizat, să nu fie nimic transparent, să își mențină aproape total monopolul pe autorizație, să nu aibă altă concurență, alți agenți care să poată opera pe mai multe curse. Noi vrem ca oamenii să aibă acces la mai multe curse. Să nu fie lângă Chișinău la 20 km și să treacă o rutieră o dată în oră. Vi se pare normal? – mie nu mi se pare normal. Și evident că noi vrem accesul oamenilor la mai mult transport public, ceea ce pentru ei nu este normal”, a precizat Radu Marian.

În contextul anunțului privind sistarea curselor, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a venit cu un apel către operatorii de transport rutier în care cere să fie asigurată respectarea necesității de mobilitate a cetățenilor, prin prestarea neîntreruptă a serviciilor de transport rutier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău