Transportatorii amenință că vor intra în grevă generală

  • 08 Decembrie 2020 11:35
Transportatorii amenință că vor intra în grevă generală

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) informează despre depunerea unei petiții în adresa organelor centrale prin care se solicită modificarea de urgență a politicii bugetar-fiscale prin introducerea unor instrumente de stimulare financiar-fiscale pentru ramura transporturilor rutiere de pasageri. Suplimentar se solicită adoptarea unor măsuri de ordin administrativ îndreptate spre rezilierea contractului de parteneriat public-privat al patrimoniului gărilor de stat și stoparea abuzurilor organelor fiscale și de ocrotire a normelor de drept prin care se protejează businessul legat de concesionarea gărilor.

„Recent, după înregistrarea în Parlamentul Republicii Moldova a proiectelor de legi privind modificarea unor acte legislative (politica bugetar-fiscală) și privind bugetul de stat pentru anul 2021, înțelegem că ramura transporturilor va continua să decadă, inclusiv închiderea unor rute și lipsirea unor localități de transport public, din cauză ignorării problemelor existente de către organele competente. Sperăm că aceste proiecte nu vor fi susținute în redacția în care au fost prezentate. Pandemia care durează practic întregul an 2020 a avut ca efect staționarea timp de două luni a transportului public, iar în perioada de post-excepțională au activat în jur de 60% din unitățile de transport destinate deservirii rutelor regulate. Aceste staționări în mod evident au dus la micșorarea distanțelor parcurse și respectiv la micșorarea numărului de accidente cu implicarea unităților de transport destinate deservirii rutelor. Dar ca răspuns la micșorarea numărului de accidente, CNPF a adoptat recent decizia prin care costul poliței RCA pentru unitățile de transport de pasageri s-a majorat. O decizie lipsită de logică și ruptă de realitate a CNPF (instituție subordonată Parlamentului) va agrava și mai mult domeniul transporturilor”, se arată în petiție. 

Ei au prezentat conducătorilor instituțiilorprincipale ale statului principalele cerințe în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă:  

I- Restabilirea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

II- Instituirea moratoriului pentru efectuarea controalelor planificate de către SFS și ANTA pe întreaga perioada a anului 2021, instituirea moratoriului pentru efectuarea controalelor inopinate de către SFS și ANTA până la 31 iunie 2021.

III- Deblocarea procesului de reutilare a unităților de transport.

IV- Introducerea cotei 0 TVA la transportul rutier de persoane în trafic național.

V- Scutirea de plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru anul 2020 și 2021.

VI- Compensarea a 50% din costul accizelor la combustibilul consumat pentru prestarea serviciilor de transport rutier de persoane.

VII- Reducerea cu 50% a mărimii taxelor rutiere pentru autobuze pentru anul 2021.

VIII- Achitarea din contul bugetului de stat a datoriilor ÎS ”Gările și Stațiile Auto”.

IX- Aprobarea unui program de susținere financiară a renovării parcului de autobuze prin compensarea costului autobuzului importat de categoria Euro 4-5-6 în mărime de 7000 euro per unitate pentru următorii 6 ani.

X- Rezilierea contractului de parteneriat public privat cu SRL ”Gările Auto Moderne”.

XI- Acordarea companiilor de transport antrenate la deservirea rutelor regulate a unor subvenții unice destinate achitării salariilor către șoferi, în mărimea fondului salarial pentru 3 luni pentru șoferi

XII- Verificarea temeiniciei calculelor CNPF care au dus la majorarea costului poliței RCA și adoptarea unor măsuri fiabile de scoatere a CNPF din influența intereselor de cartel.

XIII- Micșorarea cuantumului accizelor pentru importul unităților de transport de categoria M2 și M3 (din proiectul actelor legislative privind politica bugetar-fiscală prezentat de Guvern) după cum urmează: pentru categoria M2 - vârsta până la 7 ani - 0 lei/cm3, vârsta 8-10 ani - 4 lei/cm3, vârsta 11-12 ani- 6 lei/cm3, vârsta 13-15 ani- 10 lei/cm3, pentru M3- vârsta până la 10 ani- 0 lei/cm3, vârsta 11-12 ani- 4 lei/cm3, vârsta 13-15 ani- 6 lei/cm3, peste 16 ani - 8 lei/cm3.

Transportatorii susțin că în cazul în care problemelor lor vor fi ignorate de autorități în continuare, vor intra în grevă generală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Wed
25
Thu
25
Fri
27
Sat
26
Sun
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău