Transparency International | Republica Moldova este afectată grav de fenomenul capturării statului

  • 16 Iunie 2017 14:24
Transparency International | Republica Moldova este afectată grav de fenomenul capturării statului

Republica Moldova este afectată grav de fenomenul capturării statului, arată un nou studiu lansat astăzi de organizația Transparency International – Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova.

Potrivit raportului, începând cu 2016, PDM a preluat, de-facto, puterea în Executiv. Organele de urmărire penală și instanțele au fost folosite de acest partid drept instrumente de intimidare și de loializare a rivalilor politici atât la nivel central, cât și local. Această practică este vizibilă, în special, în raport cu consilierii locali și primarii care sunt șantajați să adere la PDM. Administrația centrală și, în mare măsură, cele locale, sunt controlate de acest partid care folosește instituțiile statului în beneficiul propriu. Un exemplu elocvent este alocarea pe principii clientelare a resurselor financiare pentru proiectele de infrastructură, prioritate având autoritățile locale la conducerea cărora sunt reprezentanții PDM, se mai spune în studiu.

Potrivit analistului Igor Boțan, capturarea statului a început odată cu partajarea politică a puterii între liderii de guvernare, în 2009:

Totodată, autorii raportului denunță starea proastă de lucruri în sistemul judiciar. Experții atenționează că Republica Moldova riscă să se transforme într-o zonă de instabilitate regională, cu risc de realizare a diverselor scheme criminale internaționale, inclusiv de spălare de bani și legalizare a capitalurilor frauduloase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău