Transparency International Moldova | Măsurile întreprinse de Autoritatea Publică Centrală pentru aplicarea politicilor anticorupție nu sunt suficiente

  • 23 Iulie 2020 17:05
Transparency International Moldova |  Măsurile întreprinse de Autoritatea Publică Centrală pentru aplicarea politicilor anticorupție nu sunt suficiente

Măsurile întreprinse de Autoritatea Publică Centrală pentru aplicarea politicilor anticorupție nu sunt suficiente, arată rezultatele unei monitorizări efectuate de către Transparency Internațional Moldova. Numărul conflictelor de interese declarate de către agenții publici este mic, la fel ca și abaterile identificate în entitățile monitorizate, în condițiile în care fiecare al zecelea funcționar public, care a participat la un sondaj privind calitatea politicilor anticorupție, susține că știe despre conflicte de interese în entitatea în care activează, le exemplifică și remarcă domeniile cu risc sporit de apariție a unor asemenea conflicte.

Potrivit rezultatelor studiului, mai mulți funcționari publici s-au aflat în situații de conflict de interese, însă nu le-au declarat și nici nu le-au soluționat. Aceasta ar însemna că entitățile nu controlează suficient aplicarea politicii anticorupție și nu antrenează în acest proces subdiviziunile de integritate sau securitate internă, susține experta Ianina Spinei.

Numărul de conflicte de interese declarate, dar și cazurile de încălcare identificate în cadrul entităților este mic și asta nu înseamnă neapărat că politica se aplică foarte bine. Dimpotrivă, există foarte multe semne de întrebare referitor la controlul pe care îl exercită autoritățile publice întru aplicarea acestei politici. Vorbim despre Autoritatea Națională de Integritate. Aceasta identifică abateri de la regimul conflictelor de interese, incompatibilităților și restricțiilor, însă acestea sunt cu precădere în raza entităților din teritoriu. Vizează conducătorii entităților de învățământ, cum ar fi grădinițe, școli, licee sau a centrelor medicale. Din păcate, demnitari, factori importanți de decizie printre aceștia nu sunt. Practic, jumătatea din actele de constatare ale ANI sunt contestate, a spus Ianina Spinei.

Potrivit datelor prezentate de către Autoritatea Națională de Integritate, în urma controalelor efectuate au fost constatate 33 de încălcări ale regimului conflictelor de interese și șase încălcări ale prevederilor ce țin de restricții și incompatibilități în Autoritatea Publică Centrală monitorizate.

Transparency Internațional Moldova recomandă ANI să întărească capacitatea departamentului juridic și să asigure consilierea juridică a inspectorilor de integritate. O altă recomandare este sporirea controlului asupra modului de soluționare a conflictelor de interese în entitățile publice, dar și publicarea pe pagina web a instituției a Registrului persoanelor care au interdicția de a ocupa funcții publice.

Ofițera de presă a Autorității Naționale de Integritare, Maria Dastic, a comunicat pentru Radio Chișinău că majoritatea recomandărilor formulate de experți au fost deja realizate.

Autoritatea Națională de Integritate vrea să precizeze că este un organ administrativ și efectuiază verificări în baza sesizărilor de la persoanele fizice, juridice, inclusiv, ne autosesizăm din articolele care apar în presă. Există și o Srategie Națională de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020 în care este clar specificat că fiecare entitate trebuie să asigure controlul asupra modului în care sunt soluționate conflictele de interese. La începutul lunii iulie, Autoritatea națională de Integritate a publicat pe site-ul oficial al instituției Registrul Interdicțiilor. În acest refistru, la momentul actual, avem 55 de persoane, care au interdicția de trei ani, să ocupe o funcție publică sau de demnitate publică, a precizat Maria Dastic.

Monitorizarea politicilor anticorupție în Autoritatea Publică Centrală a fost efectuată în mai-iunie 2020, perioada de referință fiind anii 2018-2019. Subiecții monitorizării au fost 12 Autorități Publice Centrale, inclusiv, patru entități din subordine cu risc sporit de corupție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău