Transparency Internațional cere parlamentarilor să nu adopte legi care încurajează spălarea banilor

  • 07 Februarie 2017 17:26
Transparency Internațional cere parlamentarilor să nu adopte legi care încurajează spălarea banilor

Transparency International și reprezentanța sa din R. Moldova le solicită legiuitorilor să retragă proiectele de legi înaintate recent Parlamentului care vor scuti de răspundere demnitarii, oamenii de afaceri și funcționarii corupți la declararea activelor și proprietăților, chiar dacă acestea au fost obținute ilicit.

În apelul publicat, reprezentanții Transparency Internațional susțin că cele două proiecte de legi înaintate Parlamentului vor permite persoanelor și afacerilor să-și declare activele la o valoare cu mult sub cea de piață în schimbul unei amnistii penale. 

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani și corupția. Acest fapt va favoriza corupții și va compromite combaterea corupției în R. Moldova. Aceasta va fi un semnal că cei corupți își cumpără impunitatea și va lipsi cetățenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătățirea serviciilor publice”, a declarat președintele Transparency Internațional, Jose Ugaz. 

„Guvernarea ia decizii care privează bugetul public și cetățenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare. E timpul să oprim spălătoria de bani și nu s-o încurajăm. Guvernanții trebuie să aplice legislația din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venitul și proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogățit ilegal să-și legalizeze averile obținute fraudulos”, a declarat Lilia Carasciuc, director executiv al TI-Moldova.

Transparency International, de asemenea, face apel la partenerii internaționali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanților pentru a retrage proiectele de legi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău