Transparency International | Alegerile au avut loc în condiții de stat capturat

  • 28 Februarie 17:47
Transparency International | Alegerile au avut loc în condiții de stat capturat

Transparency International – Moldova atenționează că „alegerile parlamentare din 24 februarie au avut loc în condiții de stat capturat, când majoritatea instituțiilor publice relevante au demonstrat fidelitate politică partidului de guvernare, adesea neglijând rigorile legale”, se arată într-un comunicat al organizației, citat de IPN.

Instituția își exprimă îngrijorarea privind gradul de „răspândire a corupției politice în Republica Moldova și superficialitatea cu care unele instituții au monitorizat alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019”. Potrivit organizației, acestea nu au ținut cont de contextul desfășurării alegerilor și au venit cu concluzii pripite privind rezultatele acestora.

„Subestimarea încălcărilor și fraudelor identificate în ziua alegerilor parlamentare este extrem de periculoasă și ar putea submina viitorul democratic al Republicii Moldova, transformând-o într-un poligon de experimente nocive care ar putea fi exportate, afectând democrația și securitatea regională”, se arată în comunicat.

Transparency International – Moldova menționează că aprecierile superficiale privind alegerile vin în contextul spălării a circa 22 de miliarde de dolari prin intermediul sistemului judiciar corupt și fraudarea unui miliard de dolari din sistemul bancar, multiple inițiative legislative de legalizare a banilor de proveniență frauduloasă, modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, prin desfășurarea alegerilor într-un singur tur, fără prag minim de participare, persecutarea masivă a oponenților politici, a liderilor locali, a activiștilor civici prin intermediul organelor de drept și mass-media controlată etc.

Organizația menționează că în ziua alegerilor au fost identificate multiple încălcări, în special, coruperea alegătorilor, transportarea organizată în masă a alegătorilor din Transnistria și constrângerea acestora să voteze pentru un candidat anume contra plată. De asemenea, diaspora a fost împiedicată să voteze în baza pașapoartelor expirate și să depună contestații în acest sens, au fost semnate procese verbale înainte de închiderea secțiilor de votare, iar în liste au fost prezente persoane decedate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
11,82 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:1 m/s
Fri
16 °C
Sat
16 °C
Sun
16 °C
Mon
16 °C
Tue
15 °C

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3105 -0.0550
USD 17.3835 0.0020
RON 4.0570 -0.0111
UAH 0.6957 -0.0035
RUB 0.2717 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău