Transnistria - cel mai mare EȘEC al statului Republica Moldova

  • 27 August 2015 13:14
Transnistria - cel mai mare EȘEC al statului Republica Moldova

Republica Moldova marchează astăzi 24 de ani de la proclamarea Independenței.

Cel mai mare eșec al statului Republica Moldova este teritoriul necontrolat din stânga Nistrului, a declarat președintele Nicolae Timofti, într-un interviu pentru Radio Chișinău, cu ocazia Zilei Independenței:

”Cea mai mare victorie a noastră este că am reușit să ne debarasăm de acea supunere pe care am avut-o sute de ani. Apoi, noi ne-am învățat să construim societatea, să alegem liber organele de conducere ale statului, să ne apreciem singuri direcția de dezvoltare pe care noi o considerăm corectă. Este vorba despre vectorul european…

Ca un eșec pentru noi, aș spune eu, este faptul că nu am reușit până la sfârșit să ne debarasăm de acele deprinderi vechi pe care le-am avut din vechiul sistem. Desigur, un mare eșec al nostru este faptul că noi nu am reușit, pe parcursul anilor de independență, să asigurăm independența pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Mă refer la faptul că avem un teritoriu necontrolat, care este Transnistria. Să recunoaștem și să spunem că este un teritoriu ocupat de către o armată străină, care are o misiune de a apăra regimul care a fost instalat la începutul anilor 90, neconstituțional, care împiedică ca noi să realizăm planul nostru de independență pentru care am luptat și pe care l-am  cucerit în 1991”, a declarat președintele Nicolae Timofti.

Șeful statului a subliniat, totodată, necesitatea asigurării independenței energetice a Republicii Moldova și a apreciat construcția gazoductului Iași - Ungheni.

Referindu-se la criza provocată de dispariția miliardului de dolari de la cele trei bănci moldovenești, Nicolae Timofti a declarat că cei vinovați trebuie să fie identificați și trași la răspundere.

Interviul integral cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău