Transnistria: 25 de ani de la autoproclamarea independenței

  • 02 Septembrie 2015 11:15
Transnistria: 25 de ani de la autoproclamarea independenței

Regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, care se autodenumește Republica Moldovenească Nistreană (RMN), marchează miercuri, 2 septembrie, 25 de ani de la autoproclamarea independenței.

Data de 2 septembrie este considerată de liderii separatiști de la Tiraspol drept ziua independenței, iar în regiune sunt organizate manifestații.

Transnistria și-a autoproclamat independența la 2 septembrie 1990, pe fundalul 'perestroikăi' gorbacioviste și a mișcării de eliberare națională din Republica Moldova. Un grup de deputați din fostul Soviet Suprem al Moldovei au respins inițiativele de adoptare a limbii române, s-au retras la Tiraspol, au proclamat independența regiunii și au acuzat Chișinăul că intenționează să unească Republica Moldova cu România.

În anul 1992, criza transnistreană a ajuns la un conflict armat, care a durat câteva luni, soldâdu-se cu sute de vieți omenești. În acest război, separatiștii au fost susținuți deschis de armata rusă. Unități militare ruse și muniție continuă să se afle pe teritoriul din stânga Nistrului.

Ulterior, au existat mai multe tentative de reglementare a conflictului transnistrean, dar niciuna nu a condus la reglementarea definitivă a acestuia. Regimul de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca despre un stat independent și nu exclude o posibilă uniune cu Federația Rusă. În același timp, Chișinăul optează pentru reintegrarea țării și acordarea unui statut special Transnistriei.

Premierul Valeriu Streleț a anunțat recent după o ședință a Comisiei guvernamentale pentru reintegrare că autoritățile vor elabora în decurs de câteva luni o nouă politică de reintegrare.

În prezent, negocierile pentru reglementarea conflcitului transnsitrean se desfășoară în așa-numitul format 5+2, în care Chișinăul și Tiraspolul au statute egale, Rusia, Ucraina și OSCE au rolul de mediatori, iar statele Unite și Uniunea Europeană – de observatori. Negocierile însă nu au înregistrat deocamdaă rezultate palpabile, mai mult, acestea sunt practic blocate de mai bine de un an.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău