Transnistria – coșmarul de lângă noi (Adevărul)

  • 07 Februarie 2014 09:48
Transnistria – coșmarul de lângă noi (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 7 FEBRUARIE

Transnistria – coșmarul de lângă noi, așa își întitulează Vitalie Ciobanu editorialul din Adevărul. Imaginația criminală a separatiștilor, cruzimea lor față de copiii nu are limite. Astăzi este imposibil ca Ministerul Educației de la Chișinău să vireze, în mod normal, banii pe contul liceului din Tiraspol. Directorul Ion Iovcev e nevoit să îi treacă lunar cu desaga peste Nistru, asumându-și toate riscurile. Asta e viața pentru cei care nu se aliniază la standardele ruso-sovietice de la Tiraspol. Această batjocură continuă de peste două decenii, iar ficțiunea de lungă durată, numită „5+2“ ne arată cât de zadarnic este efortul comunității internaționale de a stinge un focar separatist cu un partener – Federația Rusă – aflat în dublă ipostază: de provocator al conflictului și de negociator. Transnistria este un teritoriu ocupat de Federația Rusă. Acest adevăr trebuie spus răspicat, subliniază autorul. Întregul episod în jurul școlilor românești din Transnistria reprezintă un semnal de escaladare a conflictului de la Nistru, pe care Moscova ar fi în stare să-l repornească pentru a împiedica Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, atenționează publicistul. Potrivit autorului, Jocurile Olimpice, care se deschid azi, reprezintă începutul unei numărători inverse.

Regimul din stânga Nistrului este o unealtă docilă a Rusiei, susține în Jurnal de Chișinău analistul politic Oazu Nantoi. „Fenomenul cunoscut sub denumirea de conflict transnistrean este un conflict între RM și Federația Rusă. În prezent, Federația Rusă, pas cu pas, lansează provocări în scopul destabilizării situației politice în RM. Așa-zisul referendum din 2 februarie 2014 a fost o testare”, a opinat expertul.

Rusia, inamicul numărul unu al Republicii Moldova, titrează Timpul. Rusia continuă să-și exercite influența și presiunea în R. Moldova, în timp ce țara noastră înaintează pe drumul său european. Iar drept dovadă sunt așa-zisul referendum din UTA Găgăuzia și reținerea directorului liceului românesc de la Tiraspol. Deși anul trecut Rusia a lovit tare în R. Moldova, impunând sancțiuni la exporturile de vin și produse alimentare, anul acesta va fi mult mai rău, scrie Timpul. Potrivit experților, după evenimentele din Ucraina, Kremlinul va dori să submineze și cea din urmă „poveste de succes” a Parteneriatului Estic.

George Damian încearcă să explice în Timpul ce vrea bașcanul găgăuz Mihail Formuzal. Formuzal știe că un referendum precum cel organizat de el ar fi avut parte de un tratament total diferit în Federația Rusă. Știe foarte bine care este situația minorităților naționale din Rusia față de situația minorităților naționale în Uniunea Europeană. El nu își dorește în realitate o schimbare. Tot ce vrea el este să fie păstrată situația actuală: el bașcan care să controleze vămile și finanțele regiunii autonome, nici foarte aproape de Rusia, dar nici foarte aproape de Uniunea Europeană. În cazul unui control financiar de la Chișinău care să descopere evaziune fiscală la Comrat să poată scoate steagul autonomiei și să fluture un mic șantaj cu separarea. În rest să fie lăsat în pace, să fie sănătos și bogat, să-și trimită copiii în Occident, scrie Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău