Transgaz România semnează preluarea operațiunilor în Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, de la Gazprom

  • 04 Septembrie 2023 17:43
Transgaz România semnează preluarea operațiunilor în Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, de la Gazprom

Operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, prin filiala sa Vestmoldtransgaz, este pe ultima sută de metri până la preluarea integrală a acestor operațiuni în Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria, conform declarațiilor directorului general al Transgaz, Ion Sterian, în exclusivitate pentru Gândul.

Conducerea companiei a negociat intens în weekend și urmează să semneze luni un contract în acest sens cu reprezentanții gigantului rus Gazprom – care este acționar majoritar al companiei care nu mai respectă reglementările recent adoptate de Legislativul moldovean, în conformitate cu directivele europene, pentru a gestiona sistemul național de transport al gazelor naturale, scrie sursa citată.

Compania de stat Transgaz este pe cale să preia sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, compania Vestmoldtransgaz.

Oficialii români sunt așteptați luni, 4 septembrie, la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova pentru a încheia formal acordul cu reprezentații operatorului de la Moscova.

Este vorba, din partea României, de Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz, și Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom.

Din partea română, contractul va fi semnat de directorul de la Vestmoldtransgaz, Liviu Duminică, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Transgaz.

Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.

„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat directorul general al Transgaz.

Un element-cheie al negocierilor dintre cele două companii vizează regiunea transnistreană, teritoriu care, teoretic, nu este reglementat de autoritățile moldovene.

„În Transnistria, ANRE-ul din Moldova nu poate reglementa, fiind o situație specială, și aici vine negocierea dintre Transgaz / Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, cu Ministerul Energiei din Republica Moldova, cu ANRE-ul din Republica Moldova”, a confirmat directorul general al Transgaz pentru Gândul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău