Transferurile din Rusia în scopuri de afaceri s-au diminuat semnificativ, dar au crescut cele ale persoanelor fizice

  • 09 Iunie 2023 12:54
Transferurile din Rusia în scopuri de afaceri s-au diminuat semnificativ, dar au crescut cele ale persoanelor fizice

Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina și odată cu impunerea sancțiunilor pentru Federația Rusă, s-au diminuat semnificativ și relațiile comerciale. Respectiv, s-au diminuat și transferurile în scopuri de afaceri. Însă se atestă o creștere a transferurilor persoanelor fizice din Federația Rusă în Republica Moldova. Constatările aparțin guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care spune că este greu de pronunțat cu exactitate asupra naturii acestui fenomen, transmite IPN.

„Transferurile preponderent se fac prin companii internaționale de plăți și, de regulă, în dolari sau euro, respectiv, mai trec prin filtrele AML ale băncilor din vest. Această creștere a transferurilor în favoarea persoanelor fizice din Federația Rusă spre Republica Moldova o explicăm parțial prin faptul că mai mulți cetățeni moldoveni care se aflau în Federația Rusă în momentul în care s-a declanșat războiul și când au fost impuse aceste sancțiuni dure și-au acumulat economiile și acum treptat le transferă acasă, în Republica Moldova, probabil considerând Republica Moldova un loc mai sigur decât ceea ce este astăzi Federația Rusă”, a menționat guvernatorul în cadrul podcastului „Dă sens banilor”, lansat de BNM.

Potrivit lui, partenerii tradiționali din Uniunea Europeană au rămas să domine în ceea ce ține ponderea transferurilor în Republica Moldova și din Republica Moldova, deoarece sunt principalii parteneri de comerț. În rândul țărilor europene pe primul loc se află România, care are cea mai mare pondere în comerțul cu Republica Moldova din toate țările europene. Deci, aici avem o stabilitate și lucrurile continuă treptat să evolueze.

„Avem o anumită evoluție în ceea ce ține de relațiile cu Ucraina. Cum am zis anterior, unele lanțuri de aprovizionare s-au întrerupt, în schimb au apărut altele: noi am ajuns să fim o filieră de aprovizionare a Ucrainei cu produse petroliere, respectiv, sunt și fluxuri financiare prin Republica Moldova legate de acest lucru, ceea ce este ceva mai nou. În schimb, au dispărut altele mai vechi, unele produse pe care le importam din Ucraina acum nu se mai importă”, a notat Octavian Armașu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău