Traian Băsescu: Eu nu vreau să dau lecții nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Așa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot și democratic

  • 25 Ianuarie 2020 14:34
Traian Băsescu: Eu nu vreau să dau lecții nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Așa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot și democratic

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a afirmat, vineri, 24 ianuarie, că actualmente, cel mai important obiectiv al României este reunificarea cu Republica Moldova, argumentând că, odată realizată, va transforma țara noastră într-o adevărată putere agricolă și îi va crește puterea de vot în Uniunea Europeană.

"Foarte mulți vorbesc degeaba despre Moldova pentru că nu înțeleg nimic și lucrul acesta puteți să-l vedeți în abordarea politică din România. Lipsa de înțelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare, încât subiectul reunificării țării este un subiect care mai mult plictisește dacă îl aducem în discuție. (...) Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important, rezoluția Parlamentului European cu privire la Pactul Ribbentrop - Molotov și pe care eu am considerat că trebuie tratată ca o continuare a declarației Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova. Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea țării. Dacă privim la realitățile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaștem că singura țară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop - Molotov suntem noi", a declarat Băsescu la Convenția Românilor de Pretutindeni, citat de Agerpres

Europarlamentarul PMP a adăugat că „avem o problemă de conștiință, de responsabilitate națională”, atâta vreme cât „stăm pasivi și ne uităm că trăim după regula lui Stalin și a lui Hitler”, precizând că „Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnității unui popor”.

"Adică, atât timp cât stăm pasivi și ne uităm că trăim după regula lui Stalin și a lui Hitler, scuzați-mă, dar avem o problemă de conștiință, de responsabilitate națională. Eu nu vreau să dau lecții nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnității unui popor. [...] Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democrației: 50 la sută plus unu dintre cetățenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Așa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot și democratic", susține Traian Băsescu.

În acest context, fostul președinte a precizat că reunificarea României cu Republica Moldova este mai mult decât reîntregirea țării și revitalizarea națiunii, și cu cât va fi realizată mai târziu cu atât costurile vor fi mai mari.

"Eu cred că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea. Unii spun că ne costă bani. Da, ne costă bani, dar cu cât întârziem, cu atât va fi mai scumpă reunificarea. Alții spun ce ne aduce nouă reunificarea cu Republica Moldova. Dincolo de reîntregirea țării, care este un obiectiv fundamental și de revitalizare a națiunii, reunificarea ne aduce foarte multe din punct de vedere economic. Imaginați-vă potențialul agricol al României pus lângă potențialul agricol al Republicii Moldova. România ar deveni o adevărată putere agricolă (...). Este și o creștere a populației României cu 3,5 - 4 milioane, asta înseamnă creșterea puterii de vot în UE. Rămân un susținător fără rezerve al reunificării ca o datorie patriotică, nu o să mă convingă nimeni că după intrarea în UE și în NATO, al treilea obiectiv mare de țară nu ar fi reunificarea țării. Nu există un alt obiectiv care să se compare cu acesta și facem prea puțin pentru ca acest lucru să se întâmple și ceea ce mai facem mai facem și prost", a avertizat Băsescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:80 %
Vint:7,2 m/s
Fri
-1
Sat
0
Sun
0
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0295 -0.0678
USD 17.3561 -0.0272
RON 4.3139 -0.0137
UAH 0.6161 -0.0014
RUB 0.2294 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău