Traian Băsescu cere UE o politică „extrem de agresivă” pentru ca Rusia să-și retragă „trupele de ocupație” din R. Moldova și Ucraina

  • 08 Februarie 2021 14:07
Traian Băsescu cere UE o politică „extrem de agresivă” pentru ca Rusia să-și retragă „trupele de ocupație” din R. Moldova și Ucraina

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu cere Comisiei Europene declanșarea unei politici „extrem de agresive” care să pună presiune pe Moscova pentru a retrage trupele „din toate enclavele aflate pe teritoriul statelor din Parteneriatul Estic”, transmite defensermania.ro.

„Parteneriatul Estic este una din cele mai generoase inițiative politice a Uniunii Europene. Uniunea a cheltuit sume importante de bani pentru reforma instituțională, investiții în infrastructură, susținerea societății civile. Mai mult, cei mai mulți dintre cetățenii acestor țări pot circula în Uniunea Europeană fără viză iar mărfurile din aceste țări au acces liber pe Piața Uniunii”, a transmis Traian Băsescu, pe pagina personală de Facebook, potrivit sursei citate

În oponia fostului președinte al României, marea problemă pentru viitorul acestor țări e că au pe teritoriul lor „conflicte mai mult sau mai puțin înghețate generate de prezența trupelor de ocupație ale Federației Ruse”. În acest sens Băsescu cere Comisiei Europene o politică mai agresivă pentru a determina Moscova să își retragă trupele.

„Problema este, care este viitorul acestor țări și viitorul Parteneriatului Estic atâta timp cât toate aceste țări, fără excepție, au pe teritoriul lor conflicte mai mult sau mai puțin înghețate generate de prezența trupelor de ocupație ale Federației Ruse pe teritoriul lor.

Prin prezența sa militară Federația Rusă poate genera oricând destabilizarea acestor țări, dărâmând tot ceea ce noi am construit cu mulți bani proveniți de la cetățenii noștri.

De aceea eu cer Comisiei Europene, Înaltului Repreyentant Josep Borrell și Comisarului pentru Vecinătate și Extindere domnului Oliver Verhelyi, să declanșeze cu prioritate o politică externă agresivă, destinată a crea presiune asupra Moscovei, având ca obiectiv retragerea trupelor Federației Ruse din toate enclavele aflate pe teritoriul statelor din Parteneriatul Estic.

PS- Statele din Parteneriatul Estic sunt: Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Ukraina, Georgia și Belarus. Belarus este singurul stat din Parteneriatul estic fără trupe rusești pe propriul teritoriu”, a conchis Traian Băsescu.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău