TRAGEDIA din Colectiv. De ce flăcările au cuprins clubul atât de rapid

  • 03 Noiembrie 2015 08:32
TRAGEDIA din Colectiv. De ce flăcările au cuprins clubul atât de rapid

Unul dintre pompierii care a intervenit la incendiul din clubul Colectiv, din Bucuresti, a vorbit despre cauzele izbucnirii focului devastator.

Stefan Olteanu a fost printre primii salvatori ajunsi in zona clubului si marturiseste ca principala cauza a incendiului a fost aprinderea buretelui cu care era tapetat tavanul din Colectiv, scrie Ziare.com

Pompierul spune ca acest burete a ars foarte repede, degajand in acelasi timp un val urias de fum si caldura, fatal pentru multi dintre participantii la concert.

"Cred ca foarte multi dintre voi ati vazut fotografiile. E, de fapt, o singura fotografie cu un stalp care s-a aprins si se poate vedea ca focul s-a extins la plafon. Acolo, cei de la club au incercat solutia tapetarii plafonului cu un burete absorbant. Din pacate, solutia este una foarte proasta pentru ca buretele este extrem de inflamabil.

Focul s-a propagat rapid, din tot buretele de acolo nu au ramas nici 10 centimetri. Era si lemn, la aproximativ 20 de centimetri de burete, si acesta nu s-a aprins, atat de repede a ars buretele.

Din pacate, aceasta ardere a degajat foarte mult fum si o ploaie de foc. Plasticul acela s-a aprins si a cazut pe ei, o adevarata ploaie de foc. Cred ca era mai bine in Iad decat acolo. Totul a plecat de la o banala artificie de tort, pe care toti o folosim si despre care credem ca e inofensiva. Din pacate, nu e asa", a explicat pompierul Stefan Olteanu la Antena 1.

Un incendiu puternic a avut loc, vineri noaptea, intr-un club din Capitala in timpul unui concert. 30 de persoane au murit si 137 se mai afla internate in spitalele Capitalei. Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat ca numarul celor morti este posibil sa creasca, avand in vedere starea critica a ranitilor.

Vineri, cu o ora inainte de miezul noptii, localul a fost cuprins de flacari din cauza unui foc de artificii. Tavanul si peretii antifonati cu burete s-au aprins, iar 27 de oameni au ars de vii. Alte 3 persoane au murit apoi la spital.

Supravietuitorii au povestit ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se. Ulterior, focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni. Persoanele din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis in prima instanta.

Imaginile de la fata locului au fost dramatice: zeci de persoane, care au suferit arsuri grave, au fost resuscitate direct pe caldaram de pompieri, medici, chiar si forte de ordine.

Clubul nu avea autorizatie pentru un spectacol pirotehnic si nici pentru a gazdui mai mult de 80 de persoane o data, iar la acest concert au fost cateva sute de tineri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău