Tragedia de la Smolensk: Șeful noii comisii de anchetă spune că avionul s-a dezintegrat în aer

  • 10 Aprilie 2017 13:49
Tragedia de la Smolensk: Șeful noii comisii de anchetă spune că avionul s-a dezintegrat în aer

Directorul echipei de anchetă privind prăbușirea avionului prezidențial polonez în 2010 la Smolensk a afirmat luni că o nouă analiză arată că aparatul s-a dezintegrat în zbor, înainte de a atinge solul, scrie AFP.

Waclaw Berczynski, care conduce o nouă comisie de anchetă înființată de guvernul conservator ajuns la putere în 2015, a făcut această declarație în ziua în care se împlinesc 7 ani de la dramă în care și-au pierdut viață președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, majoritatea înalți demnitari polonezi, scrie Hotnews.ro.

Potrivit partidului naționalist aflat la putere Dreptate și Justiție (Piș), condus de fratele geamăn al președintelui decedat, Jaroslaw Kaczynski, nu este vorba de un accident-spre deosebire de ce a stabilit prima anchetă efectuată sub guvernul liberalului Donald Tusk.

Acea comisie a concluzionat că accidentul a fost provocat de erori umane și de condițiile meteo nefavorabile. Potrivit concluziilor, aparatul s-a zdrobit de sol după ce a fost destabilizat în urmă lovirii de un copac.

"Avionul a început să se dezintegreze și să piardă piese în aer. Ele au căzut pe pământ departe de acel mesteacăn", a spus luni Berczynski.

"Mesteacănul nu a avut nicio influența asupra catastrofei", a continuă acesta. "Am primit explicația că avionul a lovit mesteacănul cu o aripă și s-a întors, ceea ce a provocat catastrofă, dar nu acesta este adevărul".

Anchetatorul, care spune că a ajuns la aceste concluzii după analiză conversațiilor dintre piloți și controlorii de trafic ruși, a recunoscut însă că "nu cunoaște în prezent" cauza catastrofei.

Fragmente ale avionului au fost trimise în această luna la patru laboratoare externe pentru a caută eventuale urme de explozibili, în timp ce justiția poloneză spune că vrea să pună sub acuzare controlori ruși de trafic pentru provocarea "intenționata" a prăbușirii avionului. 

Anchetatorii polonezi efectuează în prezent exhumarea tuturor celor 96 de victime pentru a stabili cauza morții lor, în ciudă opoziției unei părți a familiilor lor.

Avionul care a căzut la Smolensk îl transporta pe președintele Kaczynski alături de zeci de înalți oficiali polonezi care trebuiau să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie de omagiere a miilor de ofițeri polonezi uciși de poliția politică a lui Stalin în 1940.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău