Traficul de persoane. Rusia, lider la toate capitolele
-
22 Octombrie 2014 15:05
Cei mai mulți cetățeni moldoveni sunt traficați în Federația Rusă, arată datele Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Ministerului de Interne.
Analiza cauzelor intentate pentru această infracțiune în anul 2013 arată că din 262 de victime, 142 au ajuns în Rusia, unde majoritatea au fost exploatate prin muncă. Prognozele pentru anii următori arată că regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană ar putea favoriza traficul de persoane spre statele comunitare, însă destinația principală va rămâne, totuși, Federația Rusă.
Cei mai mulți dintre cetățenii moldoveni care au fost traficați în Rusia au fost forțați să lucreze în agricultură, în special în regiunea Lipețk, și în construcții, arată datele Centrului pentru combaterea traficului de persoane. Iată cum explică aceste date Vitalie Savin, ofițer de urmărire penală, în cadrul Centrului.
”Rusia a fost și continuă să fie lider la toate cele trei tipuri de trafic: exploatare sexuală, muncă și cerșit. Presupunem ca fiind cauze ale acestui fapt un regim lejer de traversare a frontierei, limba, dar și costurile pe care și le asumă traficații în timpul organizării, transportării lor către destinația respectivă” a declarat Vitalie Savin.
Pentru documentarea acestor cazuri, autoritățile de la Chișinău au organizat împreună cu cele din Rusia, două operațiuni comune, precum și câteva deplasări care vizau patru grupări criminale specializate în traficul cu ființe umane. De asemenea, au fost organizate comisii rogatorii, în cadrul cărora au colaborat organele de drept din cele două țări, a subliniat procurorul Viorel Ciobanu, șef adjunct al Direcției de combatere a traficului, din cadrul Procuraturii Generale. ”Cererile de comisii rogatorii se referă la audierea șefilor de gospodării unde lucrează persoanele care au fost exploatate, cercetarea condițiilor de trai, de muncă, sumele achitate, cine a ridicat sumele achitate, pentru că deseori traficanții din Republica Moldova fac aranjamentele cu gospodăriile agricole din Federația Rusă. Ei iau grosul banilor”, a menționat Viorel Ciobanu.
Conform estimărilor, în următorii ani traficul de persoane din Republica Moldova s-ar putea îndrepta spre țările Uniunii Europene, odată cu liberalizarea regimului de vize, însă principala destinație va continua să fie Rusia.
”Regimul liber de vize ar putea să fie unul dintre factorii externi care să favorizeze activitatea ilegală a anumitor persoane. Acum vorbim despre nivelul de risc: deja datele pe care le prezintă departamentul poliției de frontieră privind numărul de ieșiri intrări, inclusiv a cetățenilor Republici Moldova, nici pe departe nu arată anumite situații de risc sau decalaje care se anticipau”, a declarta șefa Centrului pentru combaterea traficului de persoane, Ana Revenco.
Analiza Centrului pentru combaterea traficului de persoane mai arată că victimele cele mai multe fiind femei, sunt recrutate fiind înșelate că vor fi angajate în calitate de vânzătoare, chelnerițe sau dansatoare. Cele mai multe dintre victime, peste 100 de persoane, au ajuns să fie exploatate sexual. Aproape 60 la sută au fost depistate în state precum Turcia, Emiratele Arabe Unite și Ciprul de Nord, iar restul 40 la sută – în Federația Rusă, unde au fost înregistrate și alte 20 de persoane forțate să cerșească.