Traficanții de ființe umane folosesc metode noi de racolare a victimelor
-
20 Aprilie 2017 15:51
Tot mai mulți traficanți de persoane oferă victimelor impresia unei frumoase povești de dragoste pentru a le ademeni peste hotare cu scopul de a le exploata. Metoda de racolare denumită ”Loverboy” nu este una nouă, însă potrivit Centrului Internațional ”La Strada” s-a constatat o reactivizare a acesteia în ultima perioadă în Republica Moldova.
Potrivit ”La Strada”, în ultimele luni mai multe femei victime ale acestei strategii criminale complexe, sau rudele acestora, au sunat la Linia Fierbinte Anti-trafic – 0 800 77777 pentru a cere ajutor.
”Recrutorul este prima verigă în această schemă. Se folosesc de atașamentul emoțional al femeii pe care îl dezvoltă uneori chiar și luni la rând. De obicei recrutorul se poartă ireproșabil cu victima, pe care o măgulește cu promisiuni frumoase, declarații de dragoste și cadouri”, explică Sanda Roșca, psiholog specializat în lucrul cu victimele traficului în cadrul ”La Strada”.
Atunci când femeia s-a îndrăgostit, aceasta are mult mai multă încredere în persoana de alături și acceptă să o urmeze inclusiv peste hotare, fără a-și pune prea multe întrebări. Pentru femeile ajunse la destinație realitatea se dovedește a fi foarte diferită de tot ce și-au închipuit că va urma, acestea ajungând să fie implicate în prostituție contra voinței lor.
”În cel mai recent caz semnalat este vorba despre o tânără din Republica Moldova plecată în Cipru la cel care spunea că o iubește și o va lua de soție. Odată ajunsă pe loc, acesteia i-au fost interzise discuțiile cu persoane din exterior. În rarele situații când poate vorbi cu o prietenă, obligatoriu nu este singură și poate discuta numai în limba engleză, ca recrutorul să înțeleagă. Cu mama poate vorbi numai în scris și numai după ce concubinul ei traduce mesajele pe care aceasta vrea să le trimită, pentru a se asigura că tânăra nu comunică nimic în plus. Alte cazuri sunt parcă trase la indigo. De obicei femeile care ajung în sclavie sexuală au între 20 și 30 de ani”, relatează Irina, consultantă la Linia Fierbinte Anti-trafic.
Odată identificat un prezumat caz de trafic, specialiștii ”La Strada” implică toți partenerii de stat, pe cei din societatea civilă, dar și toate resursele disponibile pentru a salva victima. Urmare a revenirii acasă femeia va beneficia de asistență socială, psihologică și juridică gratuită pentru recuperare și reintegrare minim traumatizantă.
Totodată, pentru orice alte informații ce țin de deplasarea în siguranță peste hotarele Republicii Moldova, fiecare doritor este îndemnat să apeleze gratuit Linia fierbinte pentru migrație sigură - 0 800 77777 sau să contacteze un consultant accesând www.migratiesigura.md. Apelurile de peste hotare sunt așteptate la numărul de telefon 0 (22) 23 33 09. Serviciul este administrat de Centrul Internațional „La Strada” începând cu anul 2001.