Trafic limitat pe Canalul Panama. Temperaturile extreme și seceta afectează circulația navelor

  • 26 Iulie 2023 19:30
Trafic limitat pe Canalul Panama. Temperaturile extreme și seceta afectează circulația navelor

Autoritatea care administrează Canalul Panama a restricționat, marți, numărul de nave care pot tranzita zilnic această cale de navigație, din cauza scăderii nivelului apei, în urma secetei îndelungate, transmite dpa, citat de Agerpres.

Anterior, numărul de vase permis era deja limitat la maximum 36 pe zi.

Acest canal din America Centrală care face legătura între Atlantic și Pacific este una din cele mai importante căi maritime din lume. Are o lungime de circa 80 de kilometri între Colon, în nord, și Ciudad de Panama, în sud.

Pe traseu se află trei sisteme de ecluze, cu ajutorul cărora navele sunt ridicate până la altitudinea de 28 de metri a lacului artificial Gatun, apoi coborâte din nou la nivelul mării. Pe măsură ce precipitațiile în zonă se reduc, iar temperaturile cresc, nivelul lacului scade, ceea ce a diminuat capacitatea de navigație.

Conform publicației de specialitate Lloyd's List, pescajul maxim al navelor care pot trece prin canal a scăzut la 13,4 metri, de la 15,4 metri în mod normal.

Deși în Panama a început sezonul ploios și se aplică măsuri de economisire a apei, sunt necesare și alte restricții, a afirmat Autoritatea Canalului Panama. Acestea vor duce probabil la timpi de așteptare mai mari pentru nave.

Prin Canalul Panama trec anual circa 14.000 de nave, care asigură aproximativ 6% din comerțul mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău