Tradiționalul Festival Mărțișor așteaptă spectatorii și în acest an la zeci de spectacole, atât în sălile de concerte din Chișinău, cât și din diferite localități ale R. Moldova

  • 16 Februarie 2022 13:01
Tradiționalul Festival Mărțișor așteaptă spectatorii și în acest an la zeci de spectacole, atât în sălile de concerte din Chișinău, cât și din diferite localități ale R. Moldova

Tradiționalul Festival Mărțișor așteaptă spectatorii și în acest an la zeci de spectacole de muzică populară, de estradă și simfonice, atât în sălile de concerte din Chișinău, cât și din diferite localități ale Rep. Moldova. Programul Festivalului a fost anunțat de organizatori într-o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.

A 56-a ediției a Festivalului de Muzică ”Mărțișor” va debuta în acest an cu o premieră - Târgul Mărțișorului. Pe întreaga perioadă a Festivalului, la târgul care va fi organizat în fața Palatului Național, vor fi  expuse obiecte de artă tradițională, realizate de meșteri populari. Totodată, concertele și spectacolele vor fi difuzate pe ecrane mari amplasate în preajma Palatului și vor fi transmise și  online. Ministrul Culturii Sergiu Prodan:   

”Târgul Mărțișorului nu va costa nimic. Zero lei. El va fi finanțat din economiile realizate, banii care nu au fost cheltuiți integral la Târgul de Crăciun. În limita acestor bani disponibili vom organiza acum Târgul Mărțișorului. Pe scena improvizată în stil de iarmaroc a Târgului Mărțișorului vor evolua și artiști profesioniști dar și formații din localitățile din Rep. Moldova ”

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a mai anunțat că în urma întrevederii interministeriale cu omologul său de la București Lucian Romașcanu, începând de anul viitor se preconizează ca Festivalul de Muzică ”Mărțișor” să fie organizat concomitent și în România. 

Festivalul Mărțișor va debuta la Palatul Național cu un concert aniversar dedicat operei maestrului Eugen Doga, născut la 1 martie, la care vor evolua Paula Seling, Ana Maria Donose, Cătălin Josan, Orchestra Lăutarii, Brio Sonores. În total la Palatul Național vor fi organizate 10 spectacole, potrivit directorului instituției Andrei Locoman.

”Pe doi martie va avea loc un spectacol aniversar a Orchestrei ”Mugurel” și a maestrului Ion Dascăl, pe trei martie va fi organizat un concert dedicat tuturor etniilor conviețuitoare din Rep. Moldova; pe patru martie vor evolua colegii noștri de la Baletul Național ”Joc”; pe cinci martie, vine Alex Calancea Band; pe șase martie Orchestra Națională de Tineret condusă de Adriano Marian cu un program de Sympho Jazz; pe șapte martie este programat un concert al formației Zdob și Zdub- ”Primăvara vine-n țară”; pe opt martie concertează Valy Boghean Band cu recitalul- ”Iubito, pentru tine”, pe nouă martie va avea loc concertul Orchestrei Naționale ”Lăutarii” cu spectacolul ”Hora Primăverii” și la închidere, pe zece martie, este programat concertul  colegilor noștri de la Filarmonica Națională”.

La Sala cu Orgă vor fi organizate spectacole de muzică clasică, un concert de orgă și unul de acordeon. Filarmonica Națională va organiza mai multe concerte în diferite localități din R. Moldova

Bugetul festivalului anul acesta este de 2 milioane 350 de mii de lei.

Amintim că prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966, la inițiativa directorului de atunci al Filarmonicii din Chișinău, regretatul Alexandru Fedco.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău