Tot mai puțini copii se nasc în R.Moldova. Raportul fete-băieți
-
30 Mai 2018 13:05
Tot mai puțini copii se nasc în Republica Moldova, arată datele Biroului Național de Statistică. La începutul acestui an erau cu 5000 mai puțini copiii, decât în ianuarie 2017, și cu 24 de mii mai puțini decât în 2014. Situația social-economică și migrația intensă se numără printre principalele cauze ale unei rate a natalității tot mai scăzute în Republica Moldova, explică demografii.
Numărul copiilor era la 1 ianuarie 2018 de 676 de mii, aproximativ 19 la sută din totalul populației. Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2017 s-au înregistrat aproximativ 34 de mii de nou-născuți, cu 9 la sută mai puțini față de anul precedent.
Rata natalității este mai mare în localitățile rurale, decât în orașe, fiind în medie de 9,6 născuți-vii la 1000 de locuitori. Ceva mai mult de umătate dintre nou-născuți sunt băieți.
Totodată, femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică în comparație cu cele de la orașe. Vârsta medie a femeilor la prima naștere este de 25 de ani. Nivelul natalității extraconjugale rămâne a fi înalt, fiecare al cincilea copil fiind născut în afara căsătoriei, mai arată datele Biroului Național de Statistică.
Rata natalității este puternic afectată de condițiile economice și de migrație, explică la Radio Chișinău, demograful Valeriu Sainsus.
„Fenomenul reproducerii în Republica Moldova este într-o modificare alertă. Reproducerea este sub nivelul de înlocuire generațională și desigur că impactul asupra sistemului de învățământ și asupra sistemului social este destul de profund. Atât migrația, cât și criza reproducerii se aprofundează. Deseori și politicile elaborate nu sunt coerente în raport cu modificările demografice, care au loc mult mai repede decât politicile se adaptează la noile condiții și realități demografice ale țării”, a spus demograful Valeriu Sainsus.
Datele statistice mai arată că gospodăriile cu copii au venituri mult mai mici decât cele fără copii. În cazul familiilor cu un copil, venitul mediu pentru o persoană depășește puțin 2000 de lei, iar în cazul celor cu 3 sau mai mulți copii, acest scade până la 1300 de lei lunar. Principala sursă de venit o reprezintă salariile – aproape 50 la sută și transferurile din afara țării – peste 20 la sută.