Tot ce trebuie să știi despre eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul UE
-
15 Iunie 2017 07:32
Începând cu data de 15 iunie 2017, cetățenii din întreaga Uniune Europeană își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor.
Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce privește transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.
Cum va funcționa eliminarea tarifelor de roaming?
Operatorii de telefonie mobilă trebuie să ofere servicii de roaming la tarifele naționale consumatorilor care își au în mod normal reședința în statul membru al operatorului sau au legături stabile cu acest stat, atunci când acești clienți călătoresc periodic în UE. Dacă este necesar, operatorii le pot cere clienților lor să furnizeze dovada reședinței sau a legăturilor stabile cu statul membru în cauză.
Furnizorii de servicii de roaming pot să aplice mecanisme de control echitabile, rezonabile și proporționale, bazate pe indicatori obiectivi, pentru a detecta riscurile de utilizare abuzivă sau anormală a mecanismului de roaming la tarife naționale, dincolo de călătoriile periodice.
Cine va fi vizat?
Proiectul de norme le va permite tuturor călătorilor europeni care folosesc o cartelă SIM care permite roamingul dintr-un stat membru în care își au reședința sau cu care au „legături stabile” să își utilizeze dispozitivul mobil în orice altă țară din UE, ca și când ar fi acasă. Exemplele de „legături stabile” cu țara locului de muncă sau de studiu includ, de exemplu, lucrătorii transfrontalieri și lucrătorii detașați.
Trebuie să mă înregistrez ca să beneficiez de roaming la tarife naționale?
Pentru a beneficia de mecanismul de roaming la tarife naționale nu este necesară nicio înregistrare oficială. Începând de la 15 iunie 2017, acesta ar trebui să fie inclus în mod implicit în toate contractele de telefonie mobilă ale clienților în cadrul cărora operatorii oferă servicii de roaming. Operatorii pot să solicite consumatorilor să furnizeze dovada că țara lor de origine (de reședință) este statul membru al operatorului de telefonie mobilă.
Consumatorii au, de asemenea, posibilitatea de a face dovada unor legături stabile care presupun o prezență frecventă și substanțială pe teritoriul statului membru al operatorului de telefonie mobilă, cum ar fi un raport de muncă sau frecventarea de cursuri recurente la universitate.
Citiți continuarea pe ec.europa.eu.