Topul celor mai puternice armate ale lumii în 2023. Pe ce loc se află România și Republica Moldova

  • 28 Mai 2023 11:55
Topul celor mai puternice armate ale lumii în 2023. Pe ce loc se află România și Republica Moldova

Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare. Conform jurnaliștilor de la Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile.

Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor „PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică. Indicele global al puterii de foc (GPI) compară capacitatea de război convențional a diferitelor țări în ceea ce privește capacitățile de război terestru, maritim și aerian. Din cauza accentului pus pe războiul convențional, arsenalele nucleare nu sunt luate în considerare, scrie Digi24.

Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse". SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență".

Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower. Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material față de Ucraina vecină", afirmă Global Firepower, care subliniază faptul că China se apropie de locul al doilea.

Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale. China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru", arată Global Firepower în ultimul său clasament.

În top 10 mai intră, în ordine, India, Marea Britanie, Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța și Italia.

România se află pe locul 47 dintr-un total de 145 de țări luate în considerare pentru revizuirea anuală a raportului Global Firepower. Țara noastră deține un scor PowerIndex de 0,7735. În clasamentul din 2022, România ocupa locul 38. 

Republica Moldova este pe locul 143 din 145 dintre țările luate în considerare pentru evaluarea anuală, cu un scor de 4,0861 (un scor de 0,0000 este considerat „perfect”). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău