Top 13 cele mai frumoase locuri din lume

  • 14 Ianuarie 2023 17:20
Top 13 cele mai frumoase locuri din lume

Cele mai frumoase locuri din lume.

Papua Noua Guinee

Goroka, un spectacol tribal care respiră culoare

Având în vedere că vorbim despre una dintre țările cel mai puțin supuse privirilor turiștilor, nu ne miră tocmai din cale-afară faptul că aici își au lăcașul unele dintre cele mai exotice creaturi de pe planetă. Iubitorii de păsări vor găsi acest loc drept un paradis înțesat de nenumărate specii de zburătoare și alte viețuitoare greu de dibuit pe străzile gri ale civilizației.

În acest colț de lume, cea mai mare parte a omenirii trăiește în comunitățile rurale rămase la fel de sute și sute de ani, iar Port Moresby este locul perfect pentru a începe explorarea grupurilor de suflete de aici, transmite momondo.ro.

Dacă tu reușești să uiti așa ceva, înseamnă că nu-i nimic pe lume care să-ți atingă vreo coardă sensibilă

Dacă tu reușești să uiti așa ceva, înseamnă că nu-i nimic pe lume care să-ți atingă vreo coardă sensibilă

Tehnic vorbind, Delta Olavango este parte din Deșertul Kalahari care își întinde nisipurile pe o suprafață de 930.000 de kilometri pătrați și ia sub oblăduirea-i o bucată însemnată din Botswana, ceva colțuri de Namibia și câteva petice din Africa de Sud. Dar delta este cu totul și cu totul altă experiență.

Viziteaz-o în lunile-i de revărsare (iulie și august, mai exact) și vei asista cu ochii buclucați la migrarea de an cu an a elefanților, leilor, bivolilor, girafelor și a altor câteva rubedenii, în vreme ce-și croiesc drum prin deșert pentru a ajunge în delta înțesată de H2O.

După ce te prinde apusul urmărind aceste magnifice creaturi ale Domnului, întinde-ți cortul sub straja Căii Lactee și lasă-te furat de somn, în răgnete de lei. Mai spectacol de-atât nici că se poate.

Coasta Skeleton, Namibia

Drumeții călare pe dunele ce par întinse până la capătul pământului

 Reminescențele industriei vânătorii de balene au lăsat coastei cantități enorme de oase de balene și foci plus un nume pe măsura. Actualmente, locul este mai degrabă cunoscut pentru scheletele sinistre ale naufragiilor, dovada vie a existenței câtorva nefericiți ce cândva au descoperit cât de înșelătoare puteau fi rocile mării.

Slavă Domnului, frumosul Parc Național al Coastei Skeleton (și ai lui 16.845 kilometri pătrați) este mai accesibil piciorului de călător, deși, dacă te încăpățânezi să ajungi în zona de nord, va trebui să rezervi un safari fly-in. Oricum, vei găsi aici o bucată de lume spectaculos de sălbatică și unică înțesată de dune ce oferă adăpost babuinilor, girafelor, leilor, rinocerilor negri și antilopelor.

Canadian Rockies, Canada

Când stâncile se privesc mândre în oglindă...

 Puțini munți se pot lăuda că au văzut atâtea precum giganții Rocky care își întind poalele din Canada tocmai până la granița dintre SUA și Mexic. Și unde-i atâta loc încap nu mai puțin de 4 parcuri naționale (Yoho, Banff, Jasper și Kootenay), atât de frumoase încât au fost luate degrabă sub aripa protectoare UNESCO. Iar când spunem „frumusețe”, nu spunem așa… de florile mărului; vorbim despre habitate rare și specii pe cale de dispariție, precum nimeni altul decât ursul grizzly. Toate parcurile își deschid porțile pentru a le explorate așa cum îți șade bine: fie cu mașina, fie á pied cu un cort în spate. Tot ce trebuie să faci este să respecți natura și să caști bine ochii după vreun grizzly.

Marea Cenotă așteaptă cu sufletul la gură ochi dornici să o descopere

 

Plajele specializate în tăiat răsuflări au avut ceva de a face cu reputația Peninsulei Yukatán, dar la fel de frumoase (cel puțin) îi sunt cenotele ce și-au croit binișor loc sub scoarța pământului.

Aceste ponoare își trag obârșia din prăbușirea unor roci de calcar din bunăvoința cărora, omenirea are acum unele dintre cele mai frumoase piscine naturale ale planetei. Și nu doar că sunt perfecte pentru mersul sirenei, dar rămâne loc berechet pentru scufundări și scuba diving; iar partea cea mai bună este că sunt atât de accesibile încât le găsești incluse în călătorii de o zi către destinații precum Chichen Itza.

Pădurea Białowieża, Polonia

Oricât ar fi de greu de crezut, nu este Pădurea Interzisă din Harry Potter, ci Białowieża din Polonia 

Oricât ar fi de greu de crezut, nu este Pădurea Interzisă din Harry Potter, ci Białowieża din Polonia

Cu un picior în Polonia și cu celălalt în Belarus, Pădurea Białowieża, una din puținele reminiscențe de pădure tropicală rămase încă pe planetă, nu putea scăpa ochiului protector al UNESCO. Întregește 3.086 kilometri pătrați și adăpostește în jur de 800 de bizoni europeni.

Să-ți plimbi dosul într-o mașină prin pădure este o experiență minunată, dar pentru o aventură ceva mai intimă, croiește-ți drum către Rezerwat Pokazowy Żubrów, rezervația de bizoni a parcului. Iar dacă te simți eco, tânăr și voios, poți la fel de bine să o pornești într-o drumeție prin cărarea Wilczy Szlak or Wokół Uroczyska Głuszec (dacă ții minte așa o denumire).

Marele Canion, Arizona, SUA

Lasă-te purtat de apele prea-vestitului Mare Canion

 

Suntem de părere că Marele Canion nu are nevoie de cine știe ce introduceri. Purtând în adâncuri stânci în etate de aproape două miliarde de ani, putem spune cu convingere că își merită pe deplin locul în topul celor șapte minuni naturale ale lumii.

Dar dacă vrei să te diferențiezi de mulțimile de vizitatori care ajung aici, grăbește pasul către marginea nordică a canionului, văzută de numai 10% din numărul anual de curioși sau petrece o noapte în adăpostul bazinului (numai 1% dintre vizitatori o fac!).

Și ca să simți că nimeni altul nu mai e ca tine, ce spui să închiriezi o barcă și să o pornești binișor la vale, pe apele Marelui Canion? Ai cuvântul de onoare că după ce ce plutești până în Colorado și cinezi la lumina Căii Lactee, vei descoperi că ești capabil de un somn mai dulce ca o gofră scufundată-n ciocolată.

Reciful de corali, Indonezia

Broaștele țestoase Hawksbill au și ele tabieturile lor. Ce credeai?

 

Broaștele țestoase Hawksbill au și ele tabieturile lor. Ce credeai?

În Insulele Raja Ampat se estimează că există cel mai ridicat nivel de diversitate al vieții marine. De pe planetă! Și cine suntem noi să contrazicem asta când știm că găsim aici 600 de specii de coral și 1200 de varietăți de pești?! Izolat și aproape neatins de păcătoasa mână a omului, Raja Ampat este, fără exagerări gratuite, un paradis pentru cei ce iubesc scufundările.

Preria Nord Americană, Montana, SUA

O oarecare ceată de bizoni din Parcul Național Yellowstone

În secolul 16, Marile Prerii Nord Americane de pe întinderea a nu mai puțin de 10 state, găzduiau undeva între 30 și 60 de milioane de bizoni. Până în 1800, din toată această ditamai populația, rămăseseră mai puțin de 100. Bizar, însă… tot anii 1800 au cunoscut și primele tentative de conservare acestor mărețe viețuitoare.

Parcurile Naționale (probabil cea mai grozavă idee răsărită pe pământ american) au apărut ca un colac de salvare și au scăpat bieții bizoni de la extincție totală. Din fericire, astăzi, numărul acestora a atins aproape 500.000, iar refugiul National Bison Range din Montana a avut și are un merit deosebit în salvarea acestei specii.

Din Missoula, parcul este mai mult decât accesibil și așteaptă ca ochii de călător să se scalde în în magnificele peisaje, fie din mașină, fie la pas (deși probabil parcul în sine preferă pasul). Aici ai toate șansele să dai nas în nas cu mai sus-numitul animal de dimensiuni intimidante, dar totuși atât de aproape de a dispărea complet de pe fața Pământului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
9
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău