Tony Blair: Britanicii pro-UE ar trebui să se "ridice" împotriva Brexit

  • 17 Februarie 2017 12:56
Tony Blair: Britanicii pro-UE ar trebui să se

Fostul premier britanic Tony Blair și-a definit vineri, într-un discurs rostit în cartierul londonez de afaceri City, “misiunea” de a convinge oamenii să se “ridice” și se răzgândească în privința Brexit, subliniind că britanicii au votat la referendum pentru ieșirea din UE “fără a cunoaște termenii adevărați” ai acestui demers, relatează BBC News.

El a spus că vrea să obțină susținere pentru a “găsi un mod de a ieși” din situația actuală, ce reprezintă o “săritură în gol”, scrie news.ro.

Blair, care a fost premier în perioada 1997 – 2007, a profitat de discursul rostit în fața grupului proeuropean Open Britain pentru a sublinia că cei care au pledat pentru ieșirea din UE “au vrut întotdeauna un Brexit dur”. “Chiar și termenul ‘Brexit dur’ necesită un amendament. Politica este acum ‘Brexit cu orice preț’”, a adăugat el.

“Provocarea noastră este să expunem, fără încetare, care este acest preț. Să arătăm cum această decizie este bazată pe cunoștințe imperfecte”, a subliniat el.

Blair, care a făcut campanie pentru a rămâne în UE, a spus că, deși acceptă verdictul referendumului din iunie, el ar recomanda reanalizarea Brexit atunci când va exista “o idee clară încotro mergem”.

El a atras atenția că dezbaterea este bazată pe imigrație, pe care o acceptă ca “o chestiune substanțială”.

“Cu toate acestea, am trecut, în câteva luni, de la o dezbatere privind tipul de Brexit, implicând o analiză echilibrată a tuturor posibilităților, la prioritatea unui singur aspect – controlul imigrației din UE – fără o discuție reală privind de ce și când nu afectează Brexit imigrația care îi preocupă cel mai mult pe oameni”, a atras atenția fostul premier.

Potrivit BBC, discursul fostului șef al Guvernului a fost un apel destul de explicit către cei care au pledat pentru rămânerea în UE că nu este momentul să se retragă, ci, din contră, trebuie să apere valorile în care cred.

Blair a fost criticat în trecut pentru decizia Guvernului său de a le permite cetățenilor din Polonia, Ungaria și Cehia să lucreze în Marea Britanie liber, deși majoritatea statelor UE au impus restricții temporare pentru a încetini rata imigrației.

Fostul ministru de cabinet Iain Duncan Smith, care a militat pentru ieșirea din UE a descris declarațiile lui Blair drept arogante și nedemocratice. El consideră că discursul arată că elita politică nu știe ce vrea poporul britanic.

La rândul său, Guvernul și-a reiterat angajamentul față de Brexit. “Nu va exista un al doilea referendum”, a atras atenția un purtător de cuvânt al Guvernului.

Premierul Theresa May vrea să declanșeze negocierile oficiale pentru ieșirea din UE până la sfârșitul lunii martie – o măsură sprijinită săptămâna trecută de membrii Camerei Comunelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău